joi, 15 ianuarie 2015

Pescuitul la Guvid

Se stie ca pescutul la guvizi este o delicatese pentru ce ce stau pe malul mari si nu numai. Pescuitul lor este unul simplu si aduce mari satisfactii, pentru o partida de cate ore spre relaxare. Guvizi stau in special le langa pietre, stanci.
Momeala:
Se pot folosi multe tipuri de momeli printre care: midie, scoica alba, rama rosie de gradina , rama neagra. La utilizarea midiei exista dezavantajul ca trebuie inlocuita momeala dupa fiecare captura, ceea ce nu este necesar in cazul celorlalte momeli (se castiga timp pretios).
Cu ce pescuim:
In pescuitul la guvizi se va folosi o lanseta de 30-60g, mulineta cu recuperare cat mai rapida, fir de 0,30 mm. Se alege o pluata care sa poata poate tine o greutate de 25-30 g de plumb, avand in vedere ca uneori este necesara o lansare la o distanta de 20-30m de dig sau ca alteori se pescuieste la o adancime de 7-10 m.
Montura este pe un fir de 0.25 - 0,30 mm, unu sau doua carlige nr.4, cu un plumb de 30g intre carlige daca se opteaza pentru 2.
Daca se pescuieste la plumb, distanta intre carlige sa fie mica 4-5 cm pe struna, primul carlig (de deasupra plumbului) sa cada pe plumb, iar al doilea carlig sa fie prins cat mai jos posibil, atat cat sa nu se incurce cu primul (spre deosebire de pescuitul de apa dulce unde, la monturile cu plumbul inainte, primul carlig se leaga deasupra plumbului la 20-25 cm si al doilea cu înca pe atâta mai sus).
Cautarea locului:
Inainte de a incepe pescuitul, se observa apa. Se alege locul unde apa este mai deschisa la culoare, se lanseaza si se trage pluta catre zona mai intunecata (daca se observa astfel de zone). In acest caz se cheama ca momeala a ajuns la cap de piatra si se afla în zona in care locuieste, de regula, guvidul.
Initial se cauta gropile, zonele mai adanci intre stanci daca zona nu este cunoascuta, se lanseaza mai la distanta, se potriveste apa astfel incat pluta sa stea inclinata, si apoi se aduce pluta catre mal si se urmaresc locuri unde aceasta se indreapta. Se repeta operatiunea pe o arie cat mai larga pentru a determina cele mai bune locuri.
Dupa ce s-a ales locul in care se va lansa, pentru o mai buna prezentare a momelii aceasta trebuie sa stea pe fundul apei acest lucru se realzeaza lucrand cu pluta , pana ce aceasta sta dreapta.
Daca, dupa ce s-a stabilit zona in care se va pescui, pestele nu musca in maxim 3 min, ceva este în neregula. Ori momeala nu este pe fundul apei si atunci se potriveste inca o data adancimea la pluta, ori locul nu este bun si atunci trebuie schimbat fara ezitare, ori pestele nu mananca. Daca pestele mananca bine (trage imediat sau aproape imediat ce se îndreapta pluta), Este indicat sa se schime locul daca nu mai trage dupa cateva minute sau au fost prinse mai mult de 3-4 kg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu