marți, 20 ianuarie 2015

Balta Lates

Pe soseaua spre Piatra Neamt, venind dinspre Roman, la intrarea in comuna Baratca, un indicator rutier arata stanga, spre Vladiceni, iar altul: Lacul Lates.
Drumul spre lac se află la jumatatea distantei intre Piatra Neamt si Roman, despartindu-l ceva mai mult de 20 km de fiecare dintre cele doua orase.
Dupa ce iesiti de pe soseaua asfaltata mai aveti de mers 1 km pe drumul pietruit spre Vladiceni dupa care, la urmatorul indicator spre lacul Lates, virati pe primul drum la dreapta.
Dupa cinci sute de metri aveti in fata intinderea lacului Lates. Drumul pietruit este bun, practicabil fara probleme si pe ploaie.
Lacul Lates se intinde pe o suprafata de 51 ha avand o lungime de circa 1,5 km. Acumularea face parte dintr-un lant de lacuri care sunt alimentate din izvoare.
Adancimea maxima este de 3,5 m in zona digului si scade treptat spre coada lacului avand o medie de circa 1,5 m. Fundul este malos, fara vegetatie acvatica si fara arbori scufundați. Agataturile sunt rare. Ca structuri, lacul are un canal principal pe mijloc, cu praguri si gropi mici care nu creeaza insa probleme la recuperare.
Monturile recomandate pe Lates sunt de tip in-line sau cu plumb pierdut, cu forfacuri combi de lungimi ceva mai mari. Ca nade si momeli puteți folosi cu succes boiliesuri pe baza de faina de peste (fishmeal-uri), balta fiind “invatata” de foarte mult timp cu acest tip de nada. Ba chiar sunt recomandate daca vreti să fiti ceva mai selectivi in privinta dimensiunilor pestilor.
Tot la capitolul momeli, boabele de porumb de conserva sau cele uscate si fierte, combinate cu ceva methodmix si puse pe arcul naditor, pot reprezenta o altervativa, mai ieftina dar nu foarte selectiva, la pescuitul cu boiliesuri.
Malurile sunt imbracate in iarba si permit accesul ușor la apa. Lacul Lates a gazduit mai multe competitii de pescuit la crap printre care se numara Cupa Lates, etape ale Campionatului Național de pescuit la crap, Best Five 2012 si Cupa Prieteni Pescari la crap.
Incepand din luna mai 2008 Lacul Lateș a intrat in proprietatea Clubului sportiv Planet Carp, iar speciile reprezentative sunt crapul, tenul si carasul.
La capitolul capturi-record mentionam un crap de 20,5 kg si caras la 1 kg. Inca din anul 2008 lacul a fost populat constant cu crap cu greutatea de 10–20 kg pe exemplar.
Pe malurile lacului sunt amenajate pontoane pentru pescuit cu o suprafata de 16 m patrati fiecare, situate la circa 50 m departare unul de altul.
De asemenea, sunt disponibile toalete si cosuri de gunoi, iar la cabana se poate face gratar. Tot la cabana este amenajata si parcarea pentru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu