miercuri, 27 februarie 2013

Record: a pescuit 104 specii de pesti diferite!


Trevor Cozens, un pescar britanic in varsta de 49 de ani, a stabilit un record frumos si indraznet pentru multi pescari sportivi, a reusit sa captureze peste 100 de specii de pesti in mai putin de trei ani de zile, mai exact a reusit sa prinda 104 specii diferite de pesti.
Dar pentru a reusii acest record, Trevor Cozens a trebuit sa faca si un efort sustinut. A calatorit in 25 de tarii, parcurgand mai bine de 7000 de km. El a folosit pentru partidele sale de pescuit 14 lansete.
Aventura pescarului britanic a inceput in 2010, cand a capturat un grayling si s-a sfarsit recent prin capturarea unui exemplar de brill. Cel mai mare peste pescuit a fost un exemplar de skate, din familia Rajidae, ce a cantarit 91,6 kg.

Saci solubili

Cunoscuti sub denumirea de PVA(polly vinyl alcohool), sacii solubili au devenit aproape nelipsiti din cutia cu accesorii a pescarului de crap. Proprietatea acestor pungi este ca odata ajunsi in apa dureaza cateva minute pana se vor dizolva complet depunand un pat de particule in imediata apropiere a carligului cu momeala atasata.
Utilizarea acestora este relativ simpla. Carligul cu momeala atasata se introduce intr-un asemanea saculet, dupa care se incarca saculetul cu particule(boabe porumb, boabe canepa, pelete, boilessuri sfaramate, etc) dupa care se leaga gura saculetului executand un nod simplu sau se utilizeaza un snur confectionat tot din pva si se lanseaza.
Unii pescari prefera sa introduca plumbul in saculet si sa ataseze carligul superficial, intepand usor sacul solubil, asta dupa ce a fost incarcat cu particule fireste. Cei de la Korda vand saci solubili din plasa de PVA, foarte elastica si ai avantajul ca poti sa-ti faci sculetul cat de mare vrei in functie de actiunea lansetei si particulele incarcate. Personal sugerez folosirea a patru cinci particule diferite in acelasi saculet.

Nodul Palomar

Nodul Palomar reprezinta metoda simpla de legare a unui ac de linie sau a unui muste de un inaintas.
Este puternic, flexibil si rezistent, posibilitatea de a se desface fiind minima.

Platica de 7,54 kg!

Frumosul exemplar a fost capturat pe lacul Swithland din Leicestershire, Anglia. Pescarul britanic a reusit sa prinda o frumoasa platica ce a cantarit 7,54 kg. Pescarul a apelat la o barca de nadit si la o distanta de 174 m de mal aplantat canepa, porumb si viermisori. Se pare ca aceasta tehnica a dat un rezultat foarte frumos.

marți, 26 februarie 2013

Lacul Tancabesti 1

Lacul Tancabesti 1 este lacul cu exemplare “record” de crap, somn si rapitori. Record lac: crap 24 kg si somn 60kg. Se afla in localitatea Tancabesti din judetul Ilfov la 30km de Bucuresti.
Specii de pesti intalnite: avat, biban, caras, clean, crap, cteno, novac, oblete, platica, rosioara, salau, somn, stiuca. Taxa este de 200lei. Detalii telefon 0726037389. Se poate pescui si noaptea.
Regulament:
• maxim 4 lansete
• fara inaintasi textil din 1 Ian 2010
• un singur ac , plumb pierdut
• saltea de primire, minciog ecologic
• minim 3 saci pentru peste (ecologici)
• vesta salvare daca se foloseste barca
• retinere crap sub 4 kg si eliberare in Tancabesti 2
• taxa este de 300 Ron/24 h(ponton inclus) si 200 Ron/12 h (fara ponton)
• pentru insotitori taxa este de 20 Ron / persoana.
• se poate rezerva locul de pescuit contra sumei de 10 Ron.
Cale acces. Pe drumul Bucuresti-Ploiesti la intrarea dupa podul din comuna Tancabesti se face un drum spre stanga care duce la lac.

marți, 19 februarie 2013

Pescuitul Pastravului Indigen

Datele statistice din intreaga lume atesta ca pastravul indigen are cei mai multi adepti in randurile pescarilor sportivi. Explicatia este relativ simpla: capturarea "fair-play" a acestui "cavaler" al raurilor montane constituie scoala cea mai inalta a pescuitului sportiv. Potrivit unei zicale englezesti de larga raspandire, pescuitul pastravului este de trei ori mai frumos decat al altor pesti deoarece: pestele este frumos, modul de capturare este frumos, ca si peisajul in care se desfasoara pescuitul.
Metoda corecta de prindere a pastravului indigen este pescuitul cu ajutorul mustei artificiale, care se potriveste foarte bine cu nobletea pestelui. Daca intelegem aceasta, putem considera toate celelalte metode drept neetice, grosolane si chiar daunatoare. Unii localnici si lucratori din exploatarile forestiere au provocat mari daune populatiei de pastravi din unele rauri prin zagazuirea si schimbarea cursului apei, prinzand apoi cu mana pastravii ramasi neajutorati in vechea albie uscata. Tot o metoda barbara de vanare a pastravului este si prinderea sa cu sulite sau furci, pe timp de noapte, la lumina tortelor ori a reflectoarelor sau cu ajutorul curentului electric. Prinderea pastravului cu mana pe sub pietrele sau stancile din rauri constituie de asemenea o metoda nesportiva. Utilizarea tuturor acestor metode este interzisa prin lege, iar contravenientii sunt amendati sau pedepsiti prin privatiune de libertate conform legii pescuitului.
De asemenea, legea pedepseste aspru si pe cei ce aseaza cosuri impletite din nuiele, plase sau alte mijloace asemanatoare in apele de sub cascade sau de sub morile cladite pe cursul raurilor montane. Pescuitul tuturor peatilor, deci si al pastravului indigen, cu ajutorul substantelor chimice, al narcoticelor sau al materialelor explozive este si el strict interzis prin lege. Toti pescarii sportivi si toti iubitorii naturii au datoria sa avertizeze imediat forurile competente ori de cate ori sunt martori cand distrugatori iresponsabili ai naturii nimicesc prin metode nepermise pastravul indigen, acest tezaur al apelor montane.
Pescuitul acestei specii este permis numai cu ajutorul unei singure undite, tinuta exclusiv in mana. Este interzisa utilizarea simultana a doua sau mai multe undite. Este interzisa de asemenea si asezarea unditei, cu carligul in apa, pe mal sau pe pietrele din imprejurimile malului. Ca si la celelalte specii, pescuitul pastravului indigen este permis numai ziua, incepand cu rasaritul soarelui si pana la apus.
In legatura cu echipamentul pescarului sportiv care da la pastrav, trebuie sa mentionam aici ca este de preferat ca intregul sau echipament sa fie cit mai usor, iar varga, mulineta si firul sa constituie impreuna un tot unitar armonios constituit. Numai asa se poate concepe capturarea, obosirea acestui peste gustos, nemaivorbind de oboseala pe care o provoaca aruncarile repetate.
Rezultatele cele mai frumoase le poate obtine acel pescar sportiv care cunoaste perfect, in amanunt, toate caracteristicile cursului de apa respectiv. Pastravul indigen, mai ales exemplarele mai batrane si mai experimentate, are locurile lui preferate, de regula permanente, locuri pe care pescarul sportiv trebuie sa le descopere. Portiunile de apa din jurul bolovanilor, stancilor mai mari, unde raul curge mai linistit, locurile mai adanci, unde de asemenea apele parca isi incetinesc usor curgerea, iata locurile cautate cu predilectie de pastravi. Cand vremea este insorita, apropindu-ne cu grija de asemenea locuri, putem vedea adesea cate un exemplar mai mare de pastrav indigen care pluteste pe loc, aproape nemiscat, in asteptarea prazii aduse de apele raului. Capturarea unor astfel de exemplare mari necesita o mare rabdare si o foarte buna pregatire de specialitate, intrucat orice gest iute, nechibzuit, fie cat de neinsemnat, sperie imediat acest peste extrem de precaut.
Pe vreme insorita se poate incerca metoda cu musca "uscata", prin care se lasa musca artificiala sa pluteasca putin pe suprafata apei, oferind-o pastravului ca si cum ar fi o insecta cazuta in apa (tantar, molie, libelula, viespe, musculita etc.). Daca pestii sunt infometati, captura poate fi destul de bogata, mai ales in iunie-iulie, perioada in care o specie de fluturasi fumurii de 2,5-3 cm obisnuiesc sa roiasca deasupra raurilor cu pastravi. Luna august ofera deja rezultate mai putin spectaculoase cu aceasta metoda, probabil din cauza scaderii temperaturii apei.
Metoda "umeda" cu musca artificiala da rezultate frumoase mai ales in zilele innorate, cu vant, imediat inainte si dupa ploaie, dupa-amiaza tarziu, pe inserate, in cazul utilizarii acestei metode, pe struna se leaga o musca artificiala, iar pe cele doua strune auxiliare altele doua. Prin miscarea usoara a acestora, imitand insectele cazute in apa, fara viata deja, provocam pastravul sa muste. Secretul reusitei consta si aici din conducerea cat mai naturala a momelii prin apa, lasarea sa in adanc si ridicarea, dirijarea dupa cateva clipe de nemiscare spre stanga sau dreapta. Este absolut necesar ca momeala sa nu fie miscata niciodata cu o viteza superioara vitezei de curgere a raului. In cazul metodei umede, faptul ca pestele a muscat se observa prin intinderea gutei, pe cand la metoda uscata acest lucru poate fi sesizat privind cu atentie musca artificiala. Atat pentru metoda umeda, cat si pentru cea uscata, astazi se fabrica muste "fantezi", care nu seamana cu nici o insecta din natura. Meritul lor este acela de a incita pastravii prin coloritul bizar, prin forma neobisnuita si aripioarele oarecum iesite din comun.
Cei mai multi pescari sportivi experimentati, odata ajunsi la fata locului, scutura mai intai tufele din apropierea malului pentru a vedea ce fel de insecte isi iau zborul de acolo. Apoi utilizeaza ei insisi musca artificiala care prezinta cea mai mare asemanare cu acestea. De cele mai multe ori metoda da rezultate, insa exista imprejurari in care roadele se obtin tocmai cu musca artificiala cu forma si coloritul total diferite de insectele naturale respective. Pe de alta parte, se poate intampla ca, in ciuda unui intreg arsenal de muste artificiale oferite pastravului, sa nu reusim sa-l provocam nicicum la atac. In aceste cazuri, pestele este cel mai probabil satul sau cine stie ce alt capriciu il determina sa ramana pasiv.
Aruncarea trebuie efectuata de asa maniera incat numai momeala sa atinga suprafata apei, nu si guta. In caz contrar, in momentul impactului cu apa, guta cu momeala emit un zgomot oarecum asemanator pocnetului de bici, ceea ce sperie imediat pestele si deterioreaza si musca artificiala. Daca pastravul se arunca avid asupra momelii care atinge suprafata apei, trebuie sa intepam imediat, scurt si iute carligul. Dupa aceasta urmeaza obosirea pestelui. Cand pescarul se afla pe malul apei, este indicat ca obosirea pastravului sa coincida cu dirijarea treptata catre mal. Minciogul trebuie indreptat totdeauna dinspre capul pastravului prins. Daca in clipa in care momeala a atins suprafata apei pastravul nu a muscat, nu trebuie sa ne pierdem sperantele, intrucat dupa cum am mai spus pescuitul pastravului consta dintr-un sir aproape interminabil de aruncari repetate, intre timp putem sa schimbam locul, observand cu atentie locurile cu vartejuri mai mari, locurile cu ape mai linistite etc.
Experienta a demonstrat ca pastravii mari, musca rareori la muste artificiale, deci trag cu precadere spre o prada mai substantiala, in cazul de fata lingura metalica, blinkerul sau voblerele mici. Pescarii sportivi din unele tari utilizeaza in aceste cazuri boisteanul, un peste mic care constituie hrana preferata a pastravilor mari. Aceasta momeala este fixata pe carligul numarul 3, cu coada lunga, trecut mai intai prin coada boisteanului si introdus din nou in corpul momelii mai sus, in directia capului (conform lungimii cirligului). Undita este de 2,70 m iar guta de obicei de 0,30, cea de 0,20 fiind utilizata mai rar.
O alta metoda folosita in apele care abunda in pastrav este cea de prindere cu voblerul, lingura, sau cu ajutorul combinatiei lingura-musca artificiala. Lingura este fixata pe struna fara a se utiliza vartejul, intrucat atentia pastravului ar fi atrasa de acesta si nu de lingura in sine; pastravul mare musca cu putere lingura. Imediat dupa agatarea carligului trebuie sa inceapa obosirea lui, preferabil prin dirijarea spre ape mai domoale si lipsite de obstacole. Cu lingura si voblerul se obtin rezultate deosebite in lacurile montane naturale sau baraje.
Unele tratate de specialitate straine amintesc si asa numita metoda de pescuire "prin pipaire" a pastravului, care are ca scop capturarea exemplarelor mai mari prin fixarea unei lacuste, a unei viespi sau a unui fluture pe carligul de 7-10. Carligul astfel prevazut cu momeala naturala nu este aruncat departe si nici plutit pe suprafata apei, ci este lasat sa cada in repetate randuri pe suprafata apei "pipaind-o", in timp ce pescarul sta la mal, ascuns printre tufe. Metoda prin pipaire se poate practica eficient indeosebi acolo unde, pe malul raului, se afla o bogata vegetatie, tufe, multi copaci. Pastravii, mai ales exemplarele mai mari, se vor repezi asupra momelii cu salturi superbe, datoria pescarului fiind aceea de a agata imediat carligul, nu insa excesiv de brusc. In aceste portiuni acoperite de tufe, obosirea si prinderea cu minciogul a pestelui agatat in cirlig este adesea anevoioasa.
Perioada in care pescuitul pastravului indigen este permis se intinde de la 1 mai pana la 15 septembrie, in timp ce perioada sa de reproducere, cand pescuitul este deci interzis, tine de la 15 septembrie pana la 30 martie.
Zilele cand pescuitul pastravului este permis, precum si numarul admis de pastravi prinsi poate varia de la rau la rau.

Montura cu pluta pentru Caras si Crap

Ideala pentru pescuitul pestilor de talie medie-mare in lacuri si in prezenta vantului. Este necesara folosirea unei rubeziene sau a unei boloneze de 6-8m, echipata cu o mulineta cu tambur fix si monofilament 0,18-020mm. Pluta cu fir interior pastreaza sensibilitatea ansamblului si ofera un control sporit prin reducerea, pana la eliminare, a “burtii” firului.

Pescuitul Pastravului Curcubeu

Pastravul curcubeu este un alt reprezentant larg raspandit al salmonidelor, prezent in apele noastre ca urmare a popularii pe cale artificiala ori prin evadare din helesteie, pe calea apelor de alimentare a acestora sau odata cu apele de scurgere din bazine. Dupa unele surse de specialitate straine, in locurile unde s-a raspandit pastravul curcubeu scade rapid numarul pastravilor indigeni, ajungand chiar Ia disparitie, intrucat primul este mult mai hraparet si ia hrana "de la gura" rubedeniilor sale indigene. Experienta din tara noastra nu confirma aceasta teorie; dimpotriva, pastravii curcubeu lansati in unele ape montane au reusit de putine ori sa supravietuiasca, iar in unele cazuri chiar au disparut.
Regiunea de bastina a pastravului curcubeu este continentul nord-american, mai precis California, de unde a fost adus in Europa, pentru prima oara, in anii 1880. Scopul acestui import a fost acela de a popula cu noua specie toate acele rauri si lacuri montane ale caror populatii de pastrav indigen au scazut mult sau au disparut total din cauza abuzurilor in pescuit sau a activitatii forestiere inadecvate.
Pastravul curcubeu musca avid momeala aruncata, iar obosirea lui pune la incercare cunostintele si priceperea pescarului sportiv. Astazi exista din ce in ce mai multi pescari care recunosc calitatile "sportive" ale pastravului curcubeu. Deosebit de avantajoasa ar fi, in primul rand, popularea tuturor lacurilor de acumulare dintre munti si din regiunile colinare cu pastrav curcubeu, lacuri ce nu se gasesc de obicei la distante prea mari de asezarile urbane. Astfel de lacuri, care au fost populate cu pastrav curcubeu si prevazute cu dispozitive speciale pentru a impiedica evadarea pestilor din lac, pot deveni minunate locuri de pescuit pastrav (de exemplu lacurile de acumulare Bicaz, Paltinu, Belis, Vidraru, Tarnita etc.).
Echipamentul si metodele de pescuit sportiv corespund, in linii mari, celor descrise la pastravul indigen.
Lungimea minima admisa la pescuit : 20 cm.

Balta Vulpoi

Balta Vulpoi este o balta relativ mica, cu o suprafata de aprox. 5 ha. Balta Vulpoi este o balta curata si linistita, se poate pescuit pe aproape toata suprafata baltii (are putin stuf la un capat). Se afla in localitatea Dragoesti din judetul Ialomita la 60 km de Bucuresti. Taxa este de 70 Ron/24 h, este interzis pescuitul la bomb, optional se poate planta de catre personalul baltii contra sumei de 30 Ron / pescar, se poate pescui cu maxim 5 lansete. Se poate retine maxim 10 kg de crap, carasul nu are limita. Specii de pesti intalnite: biban, caras, crap, cteno, salau. Telefon Contact: 0744335328.
Cale de acces. Mergeti pe drumul Bucuresti – Urziceni (DN2), in localitatea Movilita aproape de iesire se face drepta spre satul Rosiori, urmeaza satul Valea Bisericii. Din Valea Bisericii mergeti in directia satului Dragoesti dar mergeti pana treceti un pod peste un canal de irigatii si intrati ori pe primul ori pe al doilea drum la stanga. Drumurile duc la Balta Vulpoi, balta este la 100 – 200 m de sosea.

Pescuitul Pastravului de Lac

Locul de bastina al acestui reprezentant al salmonidelor (o subspecie a lui Salmo trutta) trebuie cautat in lacurile cu apa rece din Suedia. A fost adus apoi de acolo in lacurile reci din nordul continentului european, in apele din lantul muntos alpin si caucazian. La noi poate fi intalnit in numar mai mare in Lacul Rosu, in lacul de acumulare de la Bicaz si in paraul Prejmerului, dar potrivit unor date, a fost gasit si in alte ape curgatoare si statatoare din muntii nostri.
Pastravul de lac se aseamana cu cel indigen, in stadiul de puiet nu pot fi deosebiti nici prin forma si nici prin coloritul lor. Diferentele se manifesta abia la maturitate.
Pastravul de lac este un peste exceptional din punct de vedere al pescuitului sportiv. El poate fi pescuit atat cu musca artificiala, cat si cu ajutorul lingurii sau voblerului.
Muscatura pastravului de lac este puternica, datoria pescarului fiind aceea de a intepa imediat carligul. Obosirea acestui peste ofera satisfactii sportive de neuitat. De obicei, pescarul oboseste pastravul facandu-l sa inghita aer, dar si asa are nevoie uneori chiar de 10-15 minute pana cand il poate introduce in minciog.
Primavara la deschiderea sezonului, apa fiind foarte rece, metabolismul incetinit al pastravului determina scurtarea perioadelor de hranire, viteza si hotararea cu care acesta va ataca nalucile.
In aceste conditii este recomandabila folosirea unor oscilante cu grosimi medii (0,7 – 1 mm), adaptate bineinteles la grosimea firului, fir care influenteaza capacitatea acesteia de plutire precum si posibilitatea de a imprima un traseu marcat de opriri care dau timp pestelui slabit sa atace. In zonele cu apa mai mica, sau acolo unde observam ca pestii se misca destul de aproape de suprafata, pot fi folosite voblere "suspending", cu ajutorul carora atacul poate fi stimulat prin accelerari rapide, urmate de opriri care pot dura mai multe zeci de secunde.
In sezonul cald si la inceputul toamnei, pastravii devin din ce in ce mai puternici si agresivi, linguritele oscilante sau voblerele de suprafata putand fi recuperate intr-o maniera mai agresiva, cu scurtarea duratei de oprire. In perioada de hranire intensa, folosind lanseuri oblice la 4-10 m distanta de mal, pastravii au atacat voblerele la 5-6 m distanta de mal, la o adancime de 20-50 cm . Atacurile au fost declansate de tehnica de pescuit fara opriri si cu viteza foarte mare de recuperare.
Cele mai populare si utilizate sunt nalucile metalice: rotative si oscilante. Avantaje: pretul scazut, exploreaza o zona de adancime mai mare, se lanseaza cu usurinta. Dezavantaje: Rotativele - rasucesc firul, au o actiune uniforma si nenaturala; oscilantele - cand sunt manuite cu opriri repetate si joc pe verticala sunt foarte atractive dar datorita detensionarilor firului creste frecventa rateurilor.
Marime: rotative: nr. 2-3, culori mai putin agresive sau luciu metalic oxidat; oscilante: 3-7 cm lungime, cu greutate de 6-10 gr, de obicei modelele inguste si nervoase dau cele mai bune rezultate. Formele clasice obisnuite pescuitului la stiuca, manuite cu indemanare, au dat rezultate surprinzatoare.
Lingurile oscilante cele mai folosite sunt de obicei modele inguste si curbate pronuntat, cu suprafata lucioasa sau cu diferite modele de solzi.
Culorile clasice care au dat rezultate oriunde: cupru, argintiu – argintat oxidat catre fumuriu, galbene oxidate. Exista si exceptii in care linguri nichelate au prins pe apa foarte limpede.

Echipament pentru Pescuit la Musca

Culoarea este cea mai importanta, trebuie sa nu fie stridenta astfel incat sa ofere camuflaj greu de sesizat de catre ochiul banuitor al pestilor. Greutatea este si ea importanta, distantele mari parcurse intr-o perioada de pescuit impunand un echipament usor si de calitate. Specific pescuitului la musca artificiala este salopeta sau pantalonul impermeabil, in lipsa acestora, soldarele ori cizma scurta sunt obligatorii, datorita deplasarii prin apa rece a raurilor de munte. Un alt articol important este vesta multifunctionala, cu multe buzunare pentru diverse accesorii si pentru pelerina de ploaie.
Incaltaminte
Trebuie sa fie usoara si de calitate pentru a oferi un confort ridicat in deplasarile kilometrice prin bolovanii albiei, dar si pentru a avea o priza cat mai buna cu substratul raului, format de cele mai multe ori din pietris ori bolovani acoperiti de mazga alunecoasa. Se folosesc cizme cramponate iar in cazul salopetelor de neopren ori materiale respirabile se pot folosi bocanci speciali cu talpa de pasla sau alte structuri aderente.
Lanseta
Lanseta de pescuit de musca are in general lungimea de 2.40, 2.70 m iar clasele folosite mai mult la noi sunt intre 2 si 6 A.F.T.M.A. Pentru rauri mici si paraie vergile din clasele 3-4 si lungimi 9′(2,75 m) sunt cele mai indicate. Pe lacuri si rauri mai lente, clasele mai mari ne ofera un pescuit confortabil.
Mulineta
Mai putin importanta in timpul drill-ului pestilor, folosita mai ales ca rezerva pentru firul de musca. Este important sa fie cat mai usoara, din materiale rezistente. Scopul ei este de a echilibra tot ansamblul, iar in cazul pestilor mari, se poate folosi la obosirea exemplarelor mai viguroase. La noi in tara se pot folosi cu succes atat modelele ieftine, din materiale compozite, cat si adevaratele masinarii din magneziu, dural si titan, cu frana silentioasa si mecanica de exceptie, ce depasesc cateva sute de euro.
Minciogul
Folosit mai ales in competitii, este impus de regulamentul acestor concursuri, care prevad eliberarea pestilor si mai ales folosirea carligelor debarbetate (fara spin), in cazul exemplarelor mari si mai ales in cazul folosirii terminalelor de diametre reduse. Este important ca plasa minciogului sa nu se agate de innotatoarele pestilor.
Vesta
Un accesoriu vestimentar universal si multifunctional; multimea de buzunare este importanta pentru diversele accesorii ca: ghilotina, pensa (cleste hemostatic), role de fir, amadou, vaseline si lubrifianti pentru muste si snur. De asemenea, exista pe spatele vestei de muscar un buzunar mare, in care depozitam pelerina de ploaie, des folosita la munte. Nu lipsesc nici inelele special concepute si asezate pentru a agata accesorii precum minciogul. In celelalte buzunarele putem pastra actele, telefonul mobil si aparatul foto ori camera de filmat.
Un fluier ne poate scoate din impas in cazul unei accidentari, sau pentru a ne semnaliza partenerul care nu poate auzi usor prin zgomotul distorsionant produs de susurul apei.
Cosuletul de nuiele
Este folosit pentru pastrarea pestilor retinuti in coditii bune. Impletit din nuiele de rachita rosie sau alte materiale, dupa introducerea in apa, pastreaza temperatura scazuta prin evaporare, iar pestii rezista proaspeti mai mult timp, printre frunze de urzica sau brusture.
Penarul de muste
O cutie din plastic , metal sau piele, ne ajuta sa inlocuim rapid artificialele, ordonand-ule pe categorii, ude, nimfe, uscate, streamere, muste de clean, de lipan, muste pe carlige fara spin, etc. Se confectioneaza usor din penare metalice de la trusele de compase matematice, sau de la porturile de ochelari. In interior se poate lipi burete si astfel rezolvam problema unui penar competitiv, usor de folosit si de realizat.

vineri, 8 februarie 2013

Balta Flamina

Balta Flamina are o suprafata de aprox. 3 ha formata din 3 lacuri unite. Balta Flamina se bucura de o mare diversitate si densitate de peste (16 specii de pesti).
Balta Flamina beneficiaza si de cazare cu 30 locuri in cabanute foarte cochete (dotate cu frigidere, televizoare, DVD, toalete si dusuri moderne, bucatarie si gratare) cat si un minimarket. Taxa pentru cabane este de 50 ron/zi pentru cabanele mici si 80 ron/zi pentru cabanele mari.
Nu este permis scaldatul in lac. Din motive de securitate, preferam participantii fara copii sub 7 ani, sau animale de companie. Colectia a 4 bonuri va ofera o partida gratis, asa ca pastrati bonurile.
Taxa este de: 60 Ron / 12 h pe zi, 60 Ron / 12 h pe noapte, 120 Ron / 24 h. Se pot retine 5 kg de peste (dimensiunile intre 0.5 -> 3 kg / buc). Orice peste mai mic de 0.5kg sau mai mare de 3kg se va elibera. Carasul mic, cleanul, bibanul, rosioara etc. se retin in juvelnic separat. Nr de lansete = 3, undite = 3. Exclus bomba sau juvelnicele metalice. Juvelnice si mincioc din ata se pot inchiria contra cost =10 ron /zi/buc; Utilizarea a mai mult de 3 undite de persoana pe lac atrage plata unei noi taxe. Specii de pesti intalnite: caras, crap, cteno, Fitofag, novac, somn. Telefon contact: 0740110448, www.baltaflamina.ro
Cale acces. Balta Flamina se afla in judetul Arges. La Balta Flamina se ajunge pe traseul Piteşti – Curtea de Argeş. Distanta din Pitesti este de 15 km nord, si se ajunge pornind pe ruta Bascov – Dobrogostea – Varzaru – Borlesti. Dupa Borlesti junge in Merisani, se traverseaza podul, calea ferata si se face dreapta spre Bradet. La 2km este o intersectie unde se face din nou dreapta si se ajunge direct la balta. Balta Flamina este foarte aproape de raul Valsan. Sursa: www.baltidepescuit.ro

Montura pentru Babusca

Aceasta linie sensibila este special conceputa pentru pescuirea babustilor mofturoase. Se recomanda folosirea ei in ape calme (lacuri) cu adancimi de minim 1m si in absenta vantului. Se monteaza pe vergi de pana la 6m lungime (acest model de pluta este prezent in urmatoarele gramaje; 0,20-1,5g).

luni, 4 februarie 2013

Montura Caras pentru copca

Pentru a nu da gresi in pescuitul la copca si tot odata a compromite partida, trebuie sa tineti cont de cateva reguli. Gheata sa transparenta si cel putin 10 CM. Gheata trebuie sa fie formata prin inghetarea apei ci nu prin acumularea zapezii si inghetul acesteia. Daca grosimea ghetii este la limita, va recomandam folosirea talpicilor pentru distribuirea greutatii pe o suprafata mai mare. Daca gheata este mai subtire la mal incercati sa intrati pe o bucata de “blana”(scandura).
Varga scurta, intre 1,5-2m cu o linie fixa a carei lungime sa fie in functie de locul unde pescuim, echipata cu un fir de 0.10-0.12.
Pluta trebuie sa fie una sensibila , scurta si fara antena. Majoritatea pescarilor folosesc plutele para, cu coada in jos care raman la suprafata apei iar posibilitatea inghetului fiind redusa. Apa se scruge pe langa pluta iar crusta de gheata care s-ar forma ar ingreuna-o. Pentru a nu ingheta apa din copca si a sesiza mai bine miscarea fina a plutei puneti putin ulei in apa.
Carligul trebuie sa fie unul de marime mica 16-18, nichelat, subtire, de culoare rosie sau aurie.
Momeala libelule, virmusi, rame subtiri dar acestea trebuie tinute in buzunar la cald pentru a nu ingheta si implucit murii. Pestii iarna sunt foarte lenesi si de acea ne trebuie acest tip de momeala care sa faca senzatie in apa. Aceasta momeala poate fi amestecata cu nada care ar trebuii sa fie bogata in faina de carne si alte proteine.

Economia Deltei Dunarii

Populatia Deltei are un mod de viata neschimbat de secole. Implantarea umana discreta a permis supravietuirea uimitoarelor ecosisteme din Delta. Intinderea mare a apei explica numarul mic al locuitorilor (in jur de 22000 de locuitori), cu toate ca sporul natural este mult peste media tarii (7-8%). Mobilitatea teritoriala cunoaste deplasari definitive si deplasari temporare pentru lucru, studii etc.
Populatia Deltei este grupata in 15 localitati rurale si doua orase: Tulcea si Sulina.
Tulcea: poarta de intrare in Delta, oras cu putin sub 100 000 de locuitori, construit pe locul asezarii geto-dace Aegyssus, datat acum 2 600 de ani, mentionat cu actualul nume in1595 pe harta lui Paolo Giorgici. Este un oras cu functie navala, industriala si turistica.
Sulina: cel mai estic oras al tarii, situate la gura bratului Sulina, orasul romanesc cu cea mai mica altitudine (3.5m), port de intrare a vaselor maritime pe Dunare.
Domnul profesor universitar, Ion Sarbu, in "Geografia Fizica", precizeaza ca "un hectar de trestie da atata celuloza cat dau 10ha de molid". Rezulta ca reexploatarea stufului si papurei constituie o alta ramura a activitatii umane.
Pe unele grinduri se practica cultura plantelor, pe altele exista izlazuri pentru cresterea animalelor.
Navigatia pe brate si trasportul pe canale este o alta preocupare a localnicilor.
Caleidoscop al unor peisaje mereu inedited, paradisul pasarilor si trestiilor, al puzderiilor de pesti - Delta Dunarii este o regiune de mare frumusete turistica si de un real interes stiintific. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii se afla pe locul 5 intre zonele umede ale Terrei sip e locul 2 in Europa, dar ca importanta ecologica este a 3-a din lume.
Pentru caracteristicile sale morfohidrografice specifice, cat si pentru diversitatea si originalitatea florei si a faunei, in perimetrul Rezervatiei au fost constituite rezervatii naturale strict protejate ce insumeaza 9% din teritoriu, in numar de 16:
- Rosca - Buhaiana - Hrecisca - rezervatie faunistica de 15.400ha in jurul lacului Matrita intre grindurile Letea si Chilia. Aici se cuibareste cea mai mare colonie de pelicani din Europa, colonie de egrete, lopatari si starci galbeni;
- Perisor - Zatoane - rezervatie faunistica de 14.200ha, in estul lacului Dranov la sud de Sf. Gheorghe. Aici cuibaresc cele mai multe lebede, pelicanul cret, etc.
- Periteasca - Leahova - rezervatie faunistica de 3.900ha situate in complexul lagunar Razim - Sinoe, pe grinduri nisipoase, cea mai populata regiune cu pasari de coasta;
- Padurea Caraorman - rezervatie forestiera pe grindul Caraorman - asemanatoare cu Letea;
- alte rezervatii: Popina - rezervatie faunistica, Uzlina - rezervatie faunistica, Grindul Lupilor - rezervatie faunistica, etc.

vineri, 1 februarie 2013

Solunar Februarie 2013

SOLUNAR FEBRUARIE 2013
LUNI
MARTI
MIERCURI
JOI
VINERI
SAMBATA
DUMINICA
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
REZULTATE SLABE      
REZULTATE SCHIMBATOARE      
REZULTATE BUNE

Balta Moara Salciile

Balta Moara Salciile este asezata intr-o zona linistita, ferita de zgomot si poluare. Aici va puteti relaxa cu familia si prietenii la un gratar sau o plimbare. Pescuitul sportiv se practica tot timpul anului. Taxa este de 50 Ron / zi, 100 Ron / 24h si 80 Ron / noapte.
Promotii: la 5 partide de pescuit primiti 1 partida de pescuit GRATUITA; 10% REDUCERE pentru pensionari (in baza cuponului), la grupuri de peste 10 persoane, pretul taxei se negociaza, femeile si copii sub 14 ani, pot pescuii GRATUIT in limita a 5 scule
Nr de lansete/undite/persoana = 5. Cantitatea de peste retinuta este de 10kg – diferenta se plateste. Salaul, puietul de crap si crapii mai mari de 6 kg nu se retine. Nu este planteaza. Specii de pesti intalnite: caras, crap, cteno, platica, salau, somn.
Localizare: Localitatea Salciile din judetul Prahova la 75 km de Bucuresti.
Cale de acces. Balta Moara Salciile se localizeaza pe drumul spre mare, de la Ploiesti – Albesti Paleologul – Ciorani si urmatoarea localitate stanga, din DN, Salciile. Pana la intrare in satul Salciile se face un drum la dreapta unde se vede si balta Moara Salciile. Nu sunt probleme cu ploaia, drumul fiind pietruit. Balta este “moara” dupa cum o stiu localnicii si este si o tablie cu numele baltii.