- Atelier Pescar
- Balti Pescuit
- Boilies Retete
- Descopera Romania
- Descrierea Pestilor
- Info Delta Dunarii
- La pescuit
- Locuri Pescuit
- Momeala si Nada
- Noduri
- Noutati Pescar
- Pescuitul Crapului
- Pescuitul Pastravului
- Pescuitul Stiucii
- Rauri Romania
- Rauri si lacuri din Romania
- Sfaturi Pescuit
- Stiri Perscaresti
- Tehnici Pescuit
- Trusa Pescarului
joi, 31 decembrie 2015
duminică, 27 decembrie 2015
Mamaliga pentru patratica
Ingrediente:
- apa 2 litri
- faina de porumb (malai) circa 1 kg
- faina de grau
- sofran
- atractant pentru pesti lichid – anason, vanilie, capsuni …
Calitatea malaiului (granulatia) este esentiala pentru realizarea unor patratele bune de mamaliga. Dintr-un malai cu particule mari, cu tarate, vor rezulta niste patratele care se vor desface usor si ne vor lasa carligul gol, ineficient. De aceea primul lucru care trebuie facut este cernerea malaiului printr-o sita, cu cat mai fina cu atat mai bine.
Se pune apa la fiert, in am dizolvat sofranul, cam un varf de lingurita, precum si atractantul. Dupa ce apa da in clocot se pune malaiul, si se lasa sa fiarba circa 20-30 de minute. Cind mamaliga e aproape fiarta se amesteca bine cu facaletul.
Pana aici procedeul este identic cu cel al unei mamaligi obisnuite. Urmeaza insa faza a doua, menita sa le dea cubuletelor rezistenta si elasticitate.
Mamaliga obtinuta mai inainte o luam si o framantam cu faina de grau, pana capata consistenta unei plastiline. Formam apoi niste “galusti”, ceva mai mari decat o minge de tenis, si le bagam in ciorapi de dama vechi, rupti (nu-i luati fara sa intrebati ca aveti scandal). Ciorapul are rolul de a nu lasa mamaliga sa se imprastie la fierberea urmatoare. Ciorapul de leaga in fata si in spatele galustii cu o ata. Pe un ciorap putem sa punem astfel 5-6 astfel de galusti, in sirag.
Punem din noua apa la fiert si cand da in clocot punem in ea galustile formate dinainte. Le lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, semn ca sunt gata (cam 10 minute). Se scot pe un fund de lemn si se lasa la racit. Cel mai bine se folosesc a doua zi, sa fie proaspete. Sursa: www.ghidpescuit.ro
- apa 2 litri
- faina de porumb (malai) circa 1 kg
- faina de grau
- sofran
- atractant pentru pesti lichid – anason, vanilie, capsuni …
Calitatea malaiului (granulatia) este esentiala pentru realizarea unor patratele bune de mamaliga. Dintr-un malai cu particule mari, cu tarate, vor rezulta niste patratele care se vor desface usor si ne vor lasa carligul gol, ineficient. De aceea primul lucru care trebuie facut este cernerea malaiului printr-o sita, cu cat mai fina cu atat mai bine.
Se pune apa la fiert, in am dizolvat sofranul, cam un varf de lingurita, precum si atractantul. Dupa ce apa da in clocot se pune malaiul, si se lasa sa fiarba circa 20-30 de minute. Cind mamaliga e aproape fiarta se amesteca bine cu facaletul.
Pana aici procedeul este identic cu cel al unei mamaligi obisnuite. Urmeaza insa faza a doua, menita sa le dea cubuletelor rezistenta si elasticitate.
Mamaliga obtinuta mai inainte o luam si o framantam cu faina de grau, pana capata consistenta unei plastiline. Formam apoi niste “galusti”, ceva mai mari decat o minge de tenis, si le bagam in ciorapi de dama vechi, rupti (nu-i luati fara sa intrebati ca aveti scandal). Ciorapul are rolul de a nu lasa mamaliga sa se imprastie la fierberea urmatoare. Ciorapul de leaga in fata si in spatele galustii cu o ata. Pe un ciorap putem sa punem astfel 5-6 astfel de galusti, in sirag.
Punem din noua apa la fiert si cand da in clocot punem in ea galustile formate dinainte. Le lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, semn ca sunt gata (cam 10 minute). Se scot pe un fund de lemn si se lasa la racit. Cel mai bine se folosesc a doua zi, sa fie proaspete. Sursa: www.ghidpescuit.ro
Delta Dunării – Curiozități – episodul V
Sulina este una dintre localitățile importante ale Deltei, fiind așezată
la vărsarea canalului cu același nume în mare (Mila 0). Sulina are o
existență de peste o mie de ani. În anul 956 după Hristos, un detașament
militar rus în drum spre Constantinopol trece pe aici. Mai tarziu în
sec. al XIV – lea, o găsim menționață pe una din hărțile genovezului
Vesconte. Ea reprezintă punctul terminus al călătoriei pe fluviu cu
vaporul. Drumul de la Tulcea la Sulina durează astăzi 5 ore, dar
întorcandu-ne cu cateva secole în urmă, distanța dintre cele două
localități dura zile sau chiar săptămani. Agronomul roman Ion Ionescu de
la Brad a efectuat o călătorie în imperiul otoman în 1850. El a urmat
drumul cotit al brațului Sulina, prin locurile primejdioase pentru
navigație și scrie ca "acestea îi făceau să tremure pe călători". Dr.
Wallace în cartea sa apărută în anul 1864 consemnează preparativele care
se făceau pentru construirea canalului, iar Sulina îi pare "un oraș mic
și mizerabil," format în cea mai mare parte din barăci. Importanța
Sulinei va crește o dată cu proiectele de sistematizare a canalului.
Amenajarea acestuia și transformarea lui într-un canal cu mare
circulație a deschis noi perspective orașului Sulina. Multe consemnări
ale unor călători ai începutului de secol XX, arată un port cu țărmul
bine pietruit, iluminat, bărbați și femei purtand toalete aduse direct
de la Paris. Imaginea Sulinei a fost zugrăvită și de scriitorul
Alexandru Vlahuță în lucrarea "Romania Pitorească" dar și de Jean Bart
(Eugen Botez) în cartea sa Europolis. Cantitățile impresionante de mîl
pe care Dunărea le-a adus pană la vărsarea ei în mare la Sulina, au
făcut ca farul clădit încă din anul 1802 și reclădit în 1842, să rămană
astăzi la o depărtare de 7 km de la vărsarea fluviului în mare.
Șerban Constantin Băleanu
Bibliografie : Delta Dunării – E. Panighianț
Bratul Sulina - Delta Dunarii
Brațul Sulina (numit și Canalul Sulina) este cel mai scurt și mai drept
braț al Deltei Dunării, format prin ramificarea brațului Tulcea, la est
de orașul Tulcea, în două brațe: brațul Sulina (la nord) și brațul
Sfântu Gheorghe (la sud). Se varsă în Marea Neagră în dreptul orașului
Sulina. Este regularizat și canalizat, permițând navigația vaselor
maritime cu un pescaj de până la 7 m.
In urma adancirilor si corectarilor unor meandre, ca si amplasament in mijlocul Deltei si in urma acestor lucrari care au avut loc intre anii 1862 si 1902, lungimea bratului a scazut de la 93 km la 70 km, iar volumul de apa s-a dublat la aproximativ 19 %.
In prezent, adancimea minima este de aproximativ 6 m, iar cea maxima de 17 m. La varsarea in mare are loc o depunere a aluviunilor, la contactul intre apele dulci ale fluviului si apele sarate ale marii, formandu-se bara de la Sulina, care are tendinta de a optura gura de varsare.
Pentru diminuarea acestui efect, a fost construit un dig de protectie de aproximativ 9 km lungime, avand rolul de a indeparta spre larg aluviunile aduse de curentul circular, al marii.
Acest brat al Dunarii este dragat continuu, pentru asigurarea in cele mai bune conditii a navigatiei maritime.
De-a lungul Bratului Sulina se gasesc: Localitatea Maliuc, Localitatea Ilganii de Sus, Localitatea Crisan, Localitatea Vulturu, Localitatea Partizani, Localitatea Gorgova, Localitatea Sulina.
Sursa: ro.wikipedia.org si www.turismland.ro
In urma adancirilor si corectarilor unor meandre, ca si amplasament in mijlocul Deltei si in urma acestor lucrari care au avut loc intre anii 1862 si 1902, lungimea bratului a scazut de la 93 km la 70 km, iar volumul de apa s-a dublat la aproximativ 19 %.
In prezent, adancimea minima este de aproximativ 6 m, iar cea maxima de 17 m. La varsarea in mare are loc o depunere a aluviunilor, la contactul intre apele dulci ale fluviului si apele sarate ale marii, formandu-se bara de la Sulina, care are tendinta de a optura gura de varsare.
Pentru diminuarea acestui efect, a fost construit un dig de protectie de aproximativ 9 km lungime, avand rolul de a indeparta spre larg aluviunile aduse de curentul circular, al marii.
Acest brat al Dunarii este dragat continuu, pentru asigurarea in cele mai bune conditii a navigatiei maritime.
De-a lungul Bratului Sulina se gasesc: Localitatea Maliuc, Localitatea Ilganii de Sus, Localitatea Crisan, Localitatea Vulturu, Localitatea Partizani, Localitatea Gorgova, Localitatea Sulina.
joi, 24 decembrie 2015
marți, 22 decembrie 2015
Painea - momeala
Cu totii ne amintim, ca atunci cand eram copii, pescuiam cu un cocolos
de paine si prindeam niste carasei foarte frumosi. In ziua de astazi
ne-am lasat acaparati de momeli sofisticate si preparate din ce in ce
mai complex, dar totusi uneori am putea sa ne mai intoarcem in copilarie
si sa incercam pescuitul cu momeli traditionale - painea.
Folosirea painii la pescuitul pestilor pasnici nu este ceva nou. Multi dintre pescari cunosc si folosesc painea ca nada si/sau momeala in sezonul cald, in special atunci cand momelile de origine vegetala (mamaliga, boaba de porumb) nu dau randamentul dorit. Dar sunt si destui pescari, mai ales dintre incepatori, care cunosc suficient de bine modalitatile in care putem folosi aceasta - materie prima - ieftina, si la indemana oricui.
Painea se poate folosi ca atare, in combinatia unor paste, ca principal ingredient, sub forma de pesmet, sau ca nada.
Cubul de paine
Paine cea mai buna este cea coapta pe vatra , utilizand partea de jos, (cu coaja groasa). Se taie cuburi avand latura de 1/2cm cu un cutit bine ascutit sau cutter.
Carligul se infige prin coaja, se rasuceste si apoi se ingroapa in partea cu miez. Este o momeala buna pentru crap, mai ales in baltile cu fund malos, pentru ca miezul de paine tinde sa se ridice, si o data cu el si carligul.
Cea mai buna paine este cea neagra, apoi intermediara si cu cartofi. Dar cum pe piata au aparut si alte sortimente, (de secara, cu adaos de seminte de in, de boabe de grau zdrobite, etc.) este bine sa incercam o gama cat mai diversa. De preferat fabricata altfel decat industrial.
Pasta
Pentru a obtine o pasta de consistenta plastelinei, miezul trebuie framantat indelung cu mana, adaugandu-se din cand in cand putina apa. In functie de specia de peste pe care o vizam, se poate combina cu alte ingrediente, cum ar fi:
- frunze de spanac taiate fin - pentru crap, amur, (cteno);
- miez de rosie pasat - pentru crap, amur;
- galbenus de ou - pentru crap, caras, platica, albitura; Atentie! Aceasta combinatie se intareste foarte repede!
- mamaliga - pentru crap, caras, platica, lin, albitura;
- halva - pentru crap;
- pudra din boilies pisate - pentru crap, caras.
Putem adauga dupa inspiratie sau stiinta diferiti coloranti, arome, (anason, miere, vanilie), indulcitori.
Pesmetul, (painea uscata)
Pesmetul se utilizeaza ca ingredient in alcatuirea unor nade sub forma de pudra. Intra in componenta nadelor pentru ciprinide, (combinat cu diferite fainuri vegetale si animale), sau la prepararea de boilies.
Din feliile de paine uscata se modeleaza sfere de dimensiunea 5-10 mm, pe care le gaurim ca pe boilies. Dupa ce le atasam de carlig, le acoperim cu pasta. Se obtine astfel o momeala asemanatoare cu pop-ups-urile.
Sursa: www.ghidpescuit.ro
Folosirea painii la pescuitul pestilor pasnici nu este ceva nou. Multi dintre pescari cunosc si folosesc painea ca nada si/sau momeala in sezonul cald, in special atunci cand momelile de origine vegetala (mamaliga, boaba de porumb) nu dau randamentul dorit. Dar sunt si destui pescari, mai ales dintre incepatori, care cunosc suficient de bine modalitatile in care putem folosi aceasta - materie prima - ieftina, si la indemana oricui.
Painea se poate folosi ca atare, in combinatia unor paste, ca principal ingredient, sub forma de pesmet, sau ca nada.
Cubul de paine
Paine cea mai buna este cea coapta pe vatra , utilizand partea de jos, (cu coaja groasa). Se taie cuburi avand latura de 1/2cm cu un cutit bine ascutit sau cutter.
Carligul se infige prin coaja, se rasuceste si apoi se ingroapa in partea cu miez. Este o momeala buna pentru crap, mai ales in baltile cu fund malos, pentru ca miezul de paine tinde sa se ridice, si o data cu el si carligul.
Cea mai buna paine este cea neagra, apoi intermediara si cu cartofi. Dar cum pe piata au aparut si alte sortimente, (de secara, cu adaos de seminte de in, de boabe de grau zdrobite, etc.) este bine sa incercam o gama cat mai diversa. De preferat fabricata altfel decat industrial.
Pasta
Pentru a obtine o pasta de consistenta plastelinei, miezul trebuie framantat indelung cu mana, adaugandu-se din cand in cand putina apa. In functie de specia de peste pe care o vizam, se poate combina cu alte ingrediente, cum ar fi:
- frunze de spanac taiate fin - pentru crap, amur, (cteno);
- miez de rosie pasat - pentru crap, amur;
- galbenus de ou - pentru crap, caras, platica, albitura; Atentie! Aceasta combinatie se intareste foarte repede!
- mamaliga - pentru crap, caras, platica, lin, albitura;
- halva - pentru crap;
- pudra din boilies pisate - pentru crap, caras.
Putem adauga dupa inspiratie sau stiinta diferiti coloranti, arome, (anason, miere, vanilie), indulcitori.
Pesmetul, (painea uscata)
Pesmetul se utilizeaza ca ingredient in alcatuirea unor nade sub forma de pudra. Intra in componenta nadelor pentru ciprinide, (combinat cu diferite fainuri vegetale si animale), sau la prepararea de boilies.
Din feliile de paine uscata se modeleaza sfere de dimensiunea 5-10 mm, pe care le gaurim ca pe boilies. Dupa ce le atasam de carlig, le acoperim cu pasta. Se obtine astfel o momeala asemanatoare cu pop-ups-urile.
Sursa: www.ghidpescuit.ro
luni, 21 decembrie 2015
Despre Montura "Fir de Par" pentru Pescuitul Crapului
Forfacurile destinate pescuitului la crap cu tehnici moderne, sunt, in
marea lor majoritate, echipate cu un montaj cu "fir de par". Este vorba
despre un mic fir care este atasat la cralig si pe care se insira
momelile alese (boilies, boabe de porumb, pelete etc). Montura "fir de
par" lasa carligul liber acesta agatandu-se mai usor in gura crapului.
Un forfac tip "fir de par" se compune, un general, din 5 elemente
distinctive: vartejul, firul textil, carligul, firul de par si momeala.
Vartejul face legatura intre firul principal si forfacul din fir textil.
Firul textil nu este indispensabil dar ofera mai multa rezistenta la
frecarea cu spinul ascutital dorsalei crapului. Carligul trebuie sa aiba
3 calitati: sa fie cat mai usor (pentru a nu ingreuna momeala si pentru
a nu trezi suspicinea crapului), cat mai ascutit (pentru a permite o
preintepare sau chiar o autointepare rapida) si cat mai rezistent
(pentru drill-urile prelungite cu pestii vigurosi).
Nu sunteti obligati sa faceti un montaj cu "fir de par" dar va veti da
rapid seama ca acest montaj va va aduce numai satisfactii. Controlati
toate nodurile, caci orice nod este prin definitie un punct sensibil iar
realizarea lui va trebui deci sa se efectueze cu cea mai mare grija.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 47 din 2001.
Etapele prepararii Nadei
Daca doriti ca nada dvs. sa iasa pufoasa si atragatoare, atunci in mod
obligatoriu trebuie sa respectati, mai abitir decat pe cele zece
porunci, succesiunea de operatii descrisa mai jos :
- Amestecarea componentelor - se va face intotdeauna cu componentele in stare uscata. (evident cele aflate in aceasta stare - nada, aditivi uscati)
- Adaugarea aditivilor lichizi si umectarea - daca aveti aditivi lichizi sau alte componente in aceasta stare, trebuie sa-i dizolvati in apa inainte de umectarea nadei. Atentie! Apa se va adauga treptat pentru a nu suprainmuia nada.
- Adaugare pamant - se va face doar daca e cazul, pentru a saraci nutritiv nada sau pentru a crea efectul de nor
- Amestecarea - se face pentru a omogeniza nada cu toate componentele in ea.
- Reumectarea - de obicei nada absoarbe apa in timp asa ca la 10 - 15 minute de la prima umectare poate fi necesar sa repetam aceasta operatie. Daca e cazul, se va adauga foarte putina apa, nada fiind deja partial umectata.
- Sitarea - aceasta operatie se face pentru inlaturarea eventualelor cocoloase aparute dupa umectare
- Adaugarea diferitelor momeli - la finalul prepararii nadei se vor adauga diferitele momeli de natura vegetala sau animala.
duminică, 20 decembrie 2015
Pescuit Stationar - Sfaturi in Pescuitul la Pluta
In apele cu multa vegetatie, locurile cercetate frecvent
sunt pe langa fultanele de stuf sau cararile din bradis.
Daca suntem deranjati de curenti sau vant, vom efectua
aruncari repetate – sursa de zgomot suficienta pentru alungarea pestilor din
apropriere, fie pasnici sau rapitori. Pentru pestii pasnici o solutie ar fi
metoda “cu trena” precum in Figura 1, in cazul fundului tare, nisipos.
Pentru rapitori metoda cu plumbul in fata, direct pe firul
principal precum in Figura 2, montura Pater – Noster sau cea cu plumbul inapoia
plutei precum in Figura 3. Sunt recomadate aceste metode care au insa o
sensibilitate scazuta, lucru nepermis la pescuitul crapului sau salaului.
Linia propusa trebuie sa combine partile pozitive ale
acestor monturi pentru a crea o montura cu randament superior. Linia va
avea
aceeasi grosime pe toata lungimea ei. Diametrul firului se alege in
functie de
talia si specia pestilor. Plumbul va fi legat cu fir mai subtire, pentru
ca, in
lupta cu un peste mare, acesta sa cedeze primul in eventualitatea
agatarii.
Lungimea forfacului se alege in functie de adancimea apei. Fixarea
strunei pe
firul principal se realizeaza cu ajutorul unui varnish culisant sau al
unui
vartej. Acestea vor culisa intre pluta si un stoper fixat la lungimea
dorita
precum in Figura 4. Lestarea va fi dubla. Plumbul de fund va fi prevazut
cu un
mic inel de prindere precum in Figura 5. A doua lestare va fi pe firul
principal, deasupra carligului si consta intr-o alica, in scopul
mentinerii
verticalitatii acestuia. Pluta va fi cat mai sensibila iar carligul in
functie
de marimea si specia pestilor vizati. Linia in ansamblul ei difera dupa
pestii
cautati: pasnici sau rapitori. Aceasat linie este recomandata a fi
utilizata in
ape statatoare sau cu un curent foarte slab, iar adancimea apei sa fie
medie
sau mica. Nu se preteaza la aruncari lungi, existand pericolul
incurcarii
firelor, in schimb ea este sensibila si permite prospectarea apei,
modificarea
adancimii facandu-se prin deplasarea strunei pe firul principal prin
schimbarea pozitiei stoperului. Acest montaj da rezultate bune cand
muscaturile pestelui
nu sunt prompte.
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 42 din 2000, Doru Filipas
Montura pentru Somn
Pescuitul somnului presupune si
folosirea unor monturi specializate. Dat fiind dimensiunile apreciabile
la care poate ajunge somnul , montura folosita trebuie sa fie robusta si
capabila de a aduce pestele pe mal.
Plumbul
este culisant, tip para, dar poate fi folosit si unul plat(ca cel din a
doua poza). Marimea plumbului se stabileste in functie de tipul de apa
pe care pescuim, curgatoare sau statatoare etc. Firul principal este un
monofilament, extrem de rezistent , nu mai subtire de 0,35-0,40.
Se
alege un forfac scurt de aproximativ 10-15cm , deasemeni extrem de
rezistent la abraziune, indicat fir textil. Intre firul principal si
forfac se monteaza un antirasucitor nr. 10-12, iar intre plumb si
antirasucitor un stoper(bila) de cauciuc.
Carligul de regula cu
ochet, marimea acestuia se stabileste in functie de momeala. Oricum
carligele pentru pescuitul la somn sunt mari, nr 1,2 si foarte ascutite.
Carlige speciale pentru somn sunt fabricate de firme ca Maruto, Esp,
Fox, Pallatrax etc. Nodul indicat este knotless knot. Momeli, la
alegere, rame negre, lipitori, coropisnite, broscute, pestisori.
sâmbătă, 19 decembrie 2015
Montura pestisor mort
Fara
nici o indoiala, cand pescuiesti la stiuca cu momeli moarte (peste mort)
exista o mare probabilitate ca montura pe care o folosesti sa iti faca
mai mult rau decat bine, rapitorul sesizandu-se rapid de prezenta unui
'corp strain' in apa si ocolind din start capcana ta.
Folosind
o montura tip fir de par, imprumutata din pescuitul la crap, sansele ca
aceasta sa fie detectata scad considerabil, rezultatele neintarziind sa
apara.
Ce trebuie sa stii:
- firul de par se ajusteaza in functie de comportamentul rapitorului si marimea pestelui utilizat ca momeala;
- carligul se alege in functie de marimea rapitorului urmarit.
Pentru trecerea firului prin coada pestelui se poate folosi o croseta solida, tip ac.
Ce trebuie sa stii:
- firul de par se ajusteaza in functie de comportamentul rapitorului si marimea pestelui utilizat ca momeala;
- carligul se alege in functie de marimea rapitorului urmarit.
Pentru trecerea firului prin coada pestelui se poate folosi o croseta solida, tip ac.
Nada pentru Crap. Nada pentru Apele Curgatoare.
Ingrediente:
- Faina de malai 500 gr
- Faina alba 250 gr
- Zahar 100 gr
- Apa 750 ml
- Sofran 5 gr
- Vanilie sau anason 10 ml
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert odata cu sofranul, timp in care malaiul, faina si
zaharul trebuiesc amestecate foarte bine. Cand apa incepe sa fiarba se
va turna toata compozitia amestecata anterior si se va lasa sa
clocoteasca timp de 10 secunde. Dupa cele 10 secunde se amesteca foarte
bine, cel putin 3 minute continuu. Se rastoarna pe un fund de lemn si se
lasa sa se raceasca. Cand aproape s-a racit se va framanta foarte bine
si daca dorim putem adauga arome sau/si atractanti. Se poate folosi pe
momitor in amestec cu srot de floarea soarelui, uruiala de porumb,
seminte de canepa, etc.. Pentru para pe carlig se formeaza un cocolos,
se pune pe curbura carligului si se intinde usor spre tija, umezindu-se
din cand in cand, pana cand o aducem la forma care ne convine. Para se
poate introduce in miere diluata sau alti atractanti. Este foarte buna
la pescuitul in curent deoarece este lipicioasa.
Sursa: www.pescar.urldocs.com
Mamaliga cu Usturoi. Momeala si Nada pentru Crap si Caras.
Ingrediente:
- 2 litri de apa,
- 1kg de malai,
- 600 gr faina alba,
- 200 gr de gris,
- 3 - 4 catei de usturoi,
- optional 1 - 2 plicuri de concentrat pentru suc (cu aroma de zmeura sau capsuni)
Dupa ce ajungeti pe balta va
mai trebuie doua
paini albe de 500 gr. Recomandata atat la pescuitul craputului cat si la
pescuitul carasului. Aceasta mamaliga poate fi utilizata atat pe
naditor (arici) cat si pe
carlig, iar daca este bine facuta poate rezista in curent circa 2 - 3
ore. Pentru realizarea ei aveti nevoie de un vas de 5 litri.
Mod de preparare:
In vasul de 5 litri punem 2 litri de apa si lasam la fiert. Intre timp
intr-un alt vas amestecam in stare uscata malaiul cu faina alba si cu
grisul. Cand apa incepe sa fiarba turnam (putin cate putin) mixul de
fainuri, amestecand continuu pentru a evita formarea
cocoloaselor. Realizarea acestei operatii poate sa dureze chiar si 15 -
20 de minute. Dupa ce am turnat toata cantitatea de faina continuam sa
amestecam inca 5 - 10 minute,iar la final punem cateii de usturoi pisati
(pentru aroma) si (optional) pliculetele de concentrat pentru o culoare
deosebita. Dupa racire mamaliga rezultata se va imparti in 4 parti
(sferturi) care vor fi invelite in carpe umede. Odata ajunsi pe malul
apei vom framanta pe o folie de plastic o bucata de mamaliga (sfert) cu
miezul (inmuiat in apa) de la o jumatate de paine, pana va deveni ca o
plastilina si nu se va mai lipi de maini. Poate fi utilizata atat pe
momitor cat si pe carlig, cu rezultate deosebite primavara si in sezonul
rece sau/si in perioadele in care pestele trage foarte slab.
Sursa: www.pescar.urldocs.com
vineri, 18 decembrie 2015
Nada pentru pescuitul Carasului in perioada rece.
Ingrediente:
- nada Ice Mix 1 kg
- TTX 1 kg
- aditiv Caramel cca 200 ml
- rame de balegar cca 150 gr
Mod de preparare:
Se umecteaza ttx-ul cu o cantitate suficienta de apa pentru a-l aduce la o consistenta destul de moale. Intr-un al doilea vas se pune nada Ice MIx si peste ea se toarna aditivul Caramel in doza indicata, apoi se amesteca bine lasand-o cca 10 min pentru ca aroma sa fie bine impregnata in particulele de nada. Dupa aceasta perioada, se va adauga putin cate putin din ttx-ul pregatit anterior, pana ajungem la consistenta dorita. La final se vor adauga ramele, care trebuie sa fie maruntite in prealabil.
Se umecteaza ttx-ul cu o cantitate suficienta de apa pentru a-l aduce la o consistenta destul de moale. Intr-un al doilea vas se pune nada Ice MIx si peste ea se toarna aditivul Caramel in doza indicata, apoi se amesteca bine lasand-o cca 10 min pentru ca aroma sa fie bine impregnata in particulele de nada. Dupa aceasta perioada, se va adauga putin cate putin din ttx-ul pregatit anterior, pana ajungem la consistenta dorita. La final se vor adauga ramele, care trebuie sa fie maruntite in prealabil.
Sursa: www.pescar.urldocs.com
Tehnica Feeder
Aceasta tehnica a fost inventata de
englezi, de unde si numele care provine de la verbul „to feed” care
inseamna a manca, a se hrani.
Printre
pescarii de stationar aceasta tehnica, in ultima perioada de timp, a
devenit tot mai populara datorita faptului ca poate fi folosita la mai
toate speciile de pesti pasnici, atat pe lacuri, cat si pe rauri cu
curenti lenti sau puternici.
Pescuitul la feeder este un pescuit de finete, astfel ca la acest pescuit folosim:
• lanseta
cu lungime cuprinsa intre 3m si 4,2m formata din mai multe sectiuni si
in dotarea careia se afla mai multe tipuri de varfuri de diferite culori
si grosimi, care au diferite tipuri de actiune, realizate din matreiale
diferite: carbon sau fibra de sticla.
• mulineta trebuie sa fie de marime medie, tambur fix si sa fie echipata cu frana posterioara si/sau frana frontala reglata atent.
• firul folosit
sa fie un monofilament cu diametru de pana la 0.25 mm, in functie de
tipul pestelui pe care vrem sal prindem, astfel ca daca vizam pestii mai
mici putem folosi linie principala de 0.16-0.14 si forfac de 0.12-0.8,
iar daca vizam pestii mari o linie principala intre 0.25-0.20 si forfac
de 0.18-0.16.
• carligul ales pentru aceasta tehnicatrebuie sa fie rezistent si o marime mai mica, de exemplu: nr. 16-18 Mustad sau nr. 14 Maruto.
• feeder-ul sau
momitorul se alege in functie de puterea curentului apeica si gramaj,
iar ca forma in functie de nada pe care o avem la dispozitie dar si in
functie de pestele vizat, acestea se gasesc pe piata in diferite forme
si marimi.
• precum si accesoriile: agrafa cu vartej, amortizor de cauciuc, suportul, minciogul(de preferat unul telescopic de 3-4m), juvelnicul, etc.
• nada
folosita trebuie sa fie colorata, rezistenta traversarii aerului in
timpul lansarii si a apei pana pe substrat si doar apoi sa se desfaca.
Nada inainte de folosire este bine sa stea cam 15 min ca sa absoarba
destula apa sau diferitele arome utilizate.
• Nadirea
se poate face la distanta dorita cu prastia sau cu cateva lanseuri
inainte de inceperea partidei de pescuit propriuzise. La nadirea cu
lanseta nada nu trebuie presata tare pentru a se putea desface repede,
in cateva secunde.
• forfacul,
fiind de diametru mai mic fata de linia principala, se face deobicei de
o lungime de 60-80 cm, dar acest lucru nu este stabil se poate micsora
sau mari, putandu-se pescui si cu 2 forfacuri de diferite lungimi.
Un
lucru de care trebuie sa tinem cant este realizarea unui echilibru
intre grosimea firului, actiunea si modul de incarcare al lansetei
astfel trebuie sa obtineti o greutate optima, pentru ca sa nu avem
surprinderea de a se rupe firul ceea ce va duce la pierderea monturii si
nu in ultimul rand si cel mai neplacut lucru ruperea lansetei.
Aceasta
tehnica prsupune o cuntinua activitate, lanseurile fiind dese, ceea ce
face ca pestii sa se obisnuiasca cu zgomotul produs de momitor.
joi, 17 decembrie 2015
Montura "La viu" pentru Stiuca si Somn
Aceasta montura se adreseaza pescarilor sportivi ce cauta cu predilectie
exemplarele mari de stiuca si somn, folosind ca momeala pestisorul viu.
Pluta utilizata ofera avantajul de a tine intreaga linie intr-o pozitie
fixa, momeala fiind astfel prezentata rapitorului intr-un mod atractiv
si cat mai natural.
1. Monofilament 0,25 - 0,30 cm.
2. Stoper cauciuc.
3. Pluta culisanta 5 - 30 grame.
4. Plumb - oliva echilibrat cu portanta plutei.
5. Stoper cauciuc pentru a proteja nodul.
6. Vartej.
7. Struna flexibila metalica.
8. Carlig simplu cu ochet nr. 6 - 1 sau triplu nr. 6 - 2.
Pentru lansarea intregii monturi cu baboiul in carlig avem nevoie de o lanseta de 3 - 3,30 m si de putere 100 grame.
Sursa: revista Pescar Modern, Nr. 49 din 2001, Eusebio Moise.
marți, 1 decembrie 2015
Solunar Decembrie 2015
SOLUNAR DECEMBRIE 2015
Lu
|
Ma
|
Mi
|
Jo
|
Vi
|
Sa
|
Du
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
29
|
30
|
31
|
|
|
|
FB - foarte buna
|
B - buna
|
S - slaba
|
Abonați-vă la:
Postări (Atom)