luni, 25 iulie 2011

Pescuitul pe Dunare - Momeli

Pescuitul pe Dunare, este foarte diverit de pescuitul la o balta privata sau lac. Pestii, traiesc in salbaticie, adica trebuie sa isi procure singuri hrana si nu sunt invatati sa fie hraniti si in consecinta au alt stil de viata si hranire. La acest stil de viata si de hranire trebuie sa ne adapdam si noi, pescarii, daca vrem sa avem rezultate.
Crapul salbatic, crapul de Dunare, aeste reticent la monturi si nade "de pravalie", in schimb este atras de momeala naturala, hranirea lui se face si in fuctie de anotimp, nu doar de stare vremii.
Principala momela este mamaliga, fara exces de arome, fara mult artificial in ea, ca sa-i spun asa. Se preteaza in mai tot cursul anului. Apoi alta momeala eficace este porumbul. Porumbul de lapte este o momeala foarte eficace si gustata de crap cum este de asemenea si porumbul uscat.
Alte momeli des folosite, si cu randament ridicat sunt: ramele (negre, rosii, albe), scoica, viermusii, coada de rac, pufuletele si combinatii intre ele. Rar, cu cea mai scazuta pondere este lipitoarea. La monturi de somn s-a intamplat sa vina crapul. Asta iarasi face sa fie evidenta inclinatia acestuia la hrana naturala, cea cu care este invatat in mediul sau natural.
Mari secrete la pescuitul pe Dunare nu sunt. Sau tin doar de experienta si gusturi personale. Insa devine extrem de complicat la atingerea postului, la sondarea substratului (care se schimba de la o furtuna la alta, de la o viitura la alta, samd), la efortul de a rupe cat mai putine linii. Datorita conditiilor naturale ale malurilor, pescuitul pe Dunare nu este mereu usor, in functie de locul ales, daca o sa alegem un loc cu busteni, praguri, mal abrubt, un mal mai greu sau mai usor accesibil, conditiile gasite sunt multiple totul tine de alegerea noastra. Fir intins!

duminică, 24 iulie 2011

Balta Sustra

Balta Sustra are o suprafata de 4 ha luciu apa si a o forma dreptungiulara cu o lungimea de aprox. 330 m si o latime de aprox. 115. Balta Sustra are o adancime maxima de aproximativ 2 m, fundul baltii este in mare parte malos iar malurile sunt joase cu putina vegetatie. Administratia baltii Sustra a amenajat pentru pescari locuri de parcare, umbrare, locuri de luat masa si cosuri de gunoi.
Taxa de pescuit C&R este 20Ron/12h dar daca pescarii doresc pot retine contra cost pana la 5 kg de peste. Pestele prins se poate achizitiona la pretul de: crap – 13 lei/kg, amur – 12 lei/kg, somn – 14 lei/kg, stiuca – 10lei/kg, salau – 10 lei/kg. Se poate pescuit cu maxim 2 lansete iar moturile pot avea maxim 2 carlige. Specii de pesti intalnite: amur, caras, crap, salau, somn, stiuca. Telefon Contact: 0722327007. Se afla in localitatea Sustra din judetul Timis la 33 km de Timisoara.
Cale de acces. Mergeti pe drumul Timisoara – Lugoj (Dn6 / E70) aproximativ 30 km pana in localitatea Sustra unde schimbati directia de mers si mergeti spre Petrovaselo. Balta Sustra se afla la mijlocul distantei dintre localitatile Sustra si Petrovaselo, pe partea stanga. Calitatea drumului este foarte buna pana in Sustra, iar din Sustra drumul este ceva mai rau, dar nu exista riscul sa ramaneti impotmolit

Lacul Ratei

Lacul Ratei a fost deschis in 2011 pentru pescuit sportiv. Lacul Ratei are o suprafata de 7 ha si o adanciem maxima de 3 m. Taxa este de 50 Ron / 12 h. Se poate pescui cu maxim 4 lansete/pescar. Se pot retine 4 kg de crap, ce depaseste se poate pastra contra cost. Se poate retine tot carasul prins. Specii de pesti intalnite: caras, crap, cteno. Telefon Contact: 0761574197.
Cale de acces. Din Urziceni mergeti pe Sos. Ploiesti – Urziceni, treceti prin Barbulesti iar in Jilavele faceti stanga si mergeti spre Patru Frati, treceti prin localitate si mergeti spre Adancata unde inainte sa intrati in localitate faceti stanga. Inainte de intrarea in Maia se face un drum la drapta care duce la lacul Ratei.

Nodul Snell

Nodul Snell este un nod pescaresc folosit la legarea rapida a carligelor cu ochet. Dupa cum se observa acest tip de nod poate fi folosit doar pentru linii scurte deoarece ambele capete ale firului trec prin ochet. Nu uitati sa umeziti firul pentru un nod cat mai perfect.

joi, 7 iulie 2011

Montura pentru fund malos - Chod Rig

Cand pescuiesti pe lacuri cu substrat namolos este esential sa optezi pentru un ansamblu ce garanteza ca montura nu va fi ingropata in namol, in caz contrar prezentarea avand de suferit major. Cea mai buna alegere in astfel de cazuri este Chod Rig, montura fiind dezvoltata special pentru astfel de cazuri. Inventata acum cativa ani buni de catre Franck Warwick, si responsabila pentru multe din capturile notabile, Chod Rig se foloseste in special cu momeli cu flotabilitate crescuta, popup sau snowman.
Principiul de functionare este relativ simplu, marele atu constand in ajustarea pozitiei forfacului de-a lungul leadcore-ului. Altfel spus, indiferent cat de mult plumbul se va scufunda in namol, momeala va fi prezentata in cel mai bun mod posibil.
Montura incorporeaza o bucata leadcore de lungime medie 60-100cm, doua bilute de cauciuc ce fixeaza distanta pe care va culisa forfacul si un vartej flexibil.
A - Foloseste un plumb cu vartej de greutate medie, 30-70g. Incearca sa-l pastrezi cat mai usor, intrucat in drill forfacul va aluneca spre plumb si pestele poate scuipa acul in urma loviturilor primite. Un con siliconic care sa acopere vartejul plumbului va micsora posibilitatea agatarii.
B - Inaintas de leadcore, de lungime medie 60-100cm. Firul de plumb din interior va tintui montura pe substrat.
C & E - Bilute de cauciuc semi-fixe. Diametrul gaurii trebuie sa fie relativ mic pentru a permite totusi o oarecare alunecare in momentul in care doriti sa modificati inaltimea la care prezentati momeala.
D - Vartej flexibil de marime 8-11. Permite o rotatie de 360 de grade a forfacului, facilitate ideala atunci cand crapii sunt mofturosi, momeala putand fi aspirata din absolut orice pozitie.
F - Fluorocarbon. Intr-o astfel de prezentare firul cu care legati carligul trebuie sa fie cat mai rigid, o rezistenta de 15-20lb fiind mai mult decat ideala.
G - Carlig legat in stil D-Rig cu nod fara nod - este perfect pentru un un popup de 14 sau 16mm prezentat deasupra namolului. Nu va fie frica sa experimentati, un snowman functioneaza la fel de bine ...

Montura pestisor mort

Fara nici o indoiala, cand pescuiesti la stiuca cu momeli moarte(peste mort) exista o mare probabilitate ca montura pe care o folosesti sa iti faca mai mult rau decat bine, rapitorul sesizandu-se rapid de prezenta unui 'corp strain' in apa si ocolind din start capcana ta.
Folosind o montura tip fir de par, imprumutata din pescuitul la crap, sansele ca aceasta sa fie detectata scad considerabil, rezultatele neintarziind sa apara.
Ce trebuie sa stii:
- firul de par se ajusteaza in functie de comportamentul rapitorului si marimea pestelui utilizat ca momeala;
- carligul se alege in functie de marimea rapitorului urmarit.
Pentru trecerea firului prin coada pestelui se poate folosi o croseta solida, tip ac.

Montura Sinker Jig

Deosebit de eficace in pescuitul somnului si salaului, in special primavara si toamna cand nivelul apei creste, montura Sinker Jig este simpla, si poate fi folosita atat cu naluci moi cat si cu momeli vii.
Manipularea ei este extrem facila urmand tiparul jocului aplicat in pescuitul la jig.
Sinker Jig este cunoscuta in special pentru rezultatele deosebite obtinute in pescuitul somnului pe ape curgatoare, in structuri sau pe substrat extrem de accidentat.

Balta Balc

Balta Balc a fost deschisa pescuitului sportiv in anul 2011. Balta Balc are o suprafata de 4,7 ha. Se poate planta folosind navomodele.
Taxa este de: 80 Ron / 12 h cu dreptul de a retine 5 kg de peste, 40 Ron / 12 h “Catch & Release”. Nr de lansete/undite/persoana = 4. Specii de pesti intalnite: biban, caras, crap, cteno, somn, stiuca. Telefon Contact: 0731450198. Se afla in localitatea Trivalea-Mosteni din judetul Teleorman la 100 km de Bucuresti.
Cale de acces. Din Bucuresti mergeti pe A1 pana in Bolintin-Vale, apoi parasiti autostrada si mergeti spre Crevedia Mare, Roata Mica, Gratia, Poeni, Silistea, Scurtu Mare, Lada si Trivalea-Mosteni. Inainte sa intrati in satul Trivalea-Mosteni se face un drum asfaltat pe partea drepta unde mai mergeti 200 m pana la balta Balc.

Nodul Perfect Loop

Nodul pescaresc Perfect Loop este un nod foarte bun folosit in general la legarea voblerelor si linugritelor. Acest tip de nod poate fi folosit atat pentru fire groase cat si pentru fire subtiri. Acest nod este unul mai deosebit deoarece nu influenteaza evolutia voblerelor si linguritelor in apa.

Balta Izvoarele

Balta Izvoarele are o suprafata de aprox. 15 ha. Accesul pana la balta Izvoarele se face in conditii foarte bune si pe timp de ploaie, drumul fiind asfaltat. Este permisa camparea pe timp de noapte dar nu se poate pescui insa se poate face gratar, iar pescarul poate fi insotit de familie dar fara sa pescuieasca. Este permis plantatul cu navomodele.
Taxa este de 100 Ron / zi, intre orele 5:00 si 21:00. Balta Izvoarele este deschisa doar Sambata si Duminica, in cursul saptamanii este deschisa doar de Sarbatorile Legale. Se pot retine 5 kg de peste, ce depaseste se poate achizitiona contra cost. Specii de pesti intalnite: biban, caras, crap.
Cale de acces. Mergeti din Bucuresti spre Oltenita (DN4), la km. 31 faceti dreapta spre comuna Hotarele si din centrul comunei virati drepta spre comuna Izvoarele. Din localitatea Izvoarele mai aveti maxim 500 m pana la balta Izvoarele.

marți, 5 iulie 2011

Leadcore

Nu este pescar de crap care sa nu fi auzit de leadcore. Numele vine de la miezul de plumb al acestui fir. Este in esenta un inaintas si se foloseste in special in momentele in care se pescuieste in agataturi si se doreste ca linia sa se aseze perfect pe substrat, confundandu-se cu acesta prin camuflare. Inaintasul de leadcore se gaseste atat in forma bulk, pe rola precum si gata facut, de diverse lungimi, cea mai intalnita fiind 70-100cm.
Multi pescari de crap prefera insa sa si-l fabrice singuri din motive pur subiective. Iata cum se construieste un inaintas din leadcore.
Pas 1 - taiati 1m de leadcore de pe rola
Pas 2 - la unul dintre capete, prin indoiri repetate, rupeti firul de plumb din interior si extrageti-l
Pas 3 - la aproximativ 7cm de capatul gol introduceti croseta speciala in camasa
Pas 4 - scoateti croseta din camasa la 2cm de capatul firului
Pas 5 - prindeti capatul firului si inchideti clapeta de sigutanta a camasii
Pas 6 - trageti de croseta foarte usor, introducand capatul firului in camasa
Pas 7 - scoateti croseta si aplicati putin super glue pe locul unde incepe bucla

Nodul Butterfly Dropper

Nodul Butterfly Dropper este un nod pescaresc folosit la atasarea carligelor pe firul principal. O caracteristica importanta a nodului este faptul ca acesta nu aluneca pe linie. nu uitati sa umeziti firul cand faceti nodurile.

duminică, 3 iulie 2011

Pescuitul Sportiv in luna Iulie

Pescuitul este deschis la toate speciile de pesti din apele de se, coliniare si de munte, cu exceptia celor strict protejate. Odata cu scaderea si limpezirea apelor, da rezultate bune pescuitul in Dunare la somn, avat, salau si crap. Pe masura cresterii temperaturii, comportamentul de hranire a pestilor se reduce, obtinandu-se rezultate bune numai in primele si ultimile ore ale zilei. In timpul caniculei, pestele trebuie cautat in zonele mai oxinegate: la confluente sau in zone unde exista izvoare subterane. Pescuitul marin da rezultate bune la guvide, pe diguri, sau la alte specii, din barca.
Iulie este si luna cand momelile vegetale sunt preferatele pestilor nerapitori.
Avatul - se pescuieste cu naluci mici, rotative, de culori deschise, aproape albe;
Babusca - momelile vegetale sunt de baza, boabe de grau fiert, paste si boabe de canepa; pescuitul merge bine si la viermisori de carne sau rama rosie, subtire.
Bibanul - se prinde bine pescuind la pluta, ca momeala folosind rama rosie sau pestisorul viu.
Carasul - pentru pescuit se folosesc monturi fine, carlige mici, bete lungi si usoare; ca momeala, mamaliga este preferata, dar si ramele rosii subtiri isi fac bine treaba.
Cleanul - ca momeala putem folosi cirese, visine sau greieri si lacuste.
Mreana - prefera cubuletele de branza fermentata, stricata, dar si greierele sau ramele de pamant, mari
Crap - porumbul preparat, atat in montura fir de par sau direct pe carlig; patratica de mamaliga este si ea o momeala foarte atractiva; pentru nadire se folosesc diferite mixu-uri de seminte sau porumbul preparat
Oblete - pentru pescuit folosim vergi usoare, monturi si linii fine; viermele de carne este momeala favorita
Platica - boabe de porumb, grau, cocolos de paine; se nadeste in prealabil cu amestecuri de paine si seminte de canepa
Rosioara - se pescuieste in stationar cu pluta si monturi fine, ca momeala se folosesc viermii de carne, rama rosie subtire
Scobarul - in aceasta perioada prefera atat viermusi, rame, sau momeli vegetale ca mamaliga si painea
Somnul - pescuim somnul noaptea, dimineata sau seara; se folosesc scule si monturi puternice; ca momeli merg bine coropisnita, broscuta, buchetul de rame sau lipitori
Salaul - se pescuieste bine la "bucatica" sau pestisor viu; nalucile merg mai greu
Stiuca - se pescuieste mai bine la pestisor viu; ca si la salau, diferitele naluci specializate sunt mai putin atractive

Solunar iulie 2011

SOLUNAR 2011 - click aici

“CUPA PELICANUL”

Concurs “CUPA PELICANUL” 3 - 7 August 2011 (96 ore). Organizat de Clubul Pelicanul, pe lacul Darvari.
Taxa participare: 1500 lei (echipe 3 pescari cu drepturi depline). Se pescuieste cu 6 lansete, plantat. Se puncteaza crapul romanesc, crapul oglinda, tenul si scoicarul indiferent de greutate.
Se pescuieste pe 2 sectoare, pe fiecare sector se intocmesc 2 clasamente, unul de calitate (cei mai mari 4 crapi) si unul de cantitate, si se face cumulul puctelor din cele doua clasamente pentru desemnarea castigatorilor (echipele castigatoare trebuie sa stranga cat mai putine puncte din suma celor doua clasamente).
Se premiaza locurile 1, 2 , 3 , pe fiecare sector, si o captura in fiecare zi pe toata balta. Pestii care vor fi premiati captura zilei, nu se contorizeaza in nici unul din cele doua clasamente! Fiecare echipa decide care din pestii prinsi in cele 24 ore, intra la captura zilei sau se contabilizeaza in cele doua clasamente(cantitate, calitate).

Sector A
Loc 1 - 4000 lei
Loc 2 - 3000 lei
Loc 3 - 2000 lei

Sector B
Loc 1 - 4000 lei
Loc 2 - 3000 lei
Loc 3 - 2000 lei

Captura
Captura ziua 1 - 1500 lei
Captura ziua 2 - 1500 lei
Captura ziua 3 - 1500 lei
Captura ziua 4 - 1500 lei

Regulament concurs :
1. 6 lansete / echipa, un singur carlig la fiecare.(eliminare)
2. Se pescuieste plantat, cu navomodelul sau barca cu vasle sau motor electric, este permis sonarul sau orice sistem de masurare si balizare a apei.
3. Se poate pescui si nadi cu orice, mai putin nada vie.(eliminare)
4. Echipa formata din 3 pescari cu drepturi depline.
5. Concurentii trebuie sa manevreze cu grija crapii pe mal.
6. Sacii de pastrare trebuie sa fie model mare, fiecare echipa trebuie sa aiba 10 saci. Pestii se vor pastra cate unul in fiecare sac.
7. Sunt obligatorii monturile care sa permita eliberarea plumbului in caz de ruptura.
8. Se poate pescui cu plumb fix, pierdut sau in-line, feeder sau arc naditor.
9. Se pot primi vizite la stand intre orele 8 - 20.
10. Concurentii au voie sa circule cu masina doar pe timpul zilei si asta doar cu viteza redusa si fara sa deranjeze concurentii.
11. Concurentii sunt obligati sa trateze competitia cu sportivitate, fara urlete, scandal, muzica sau alte manifestari huliganice.
12. In cort sau rulota este permis iluminatul de orice fel. In afara acestuia nu este permisa decat lanterna de cap.
13. Pe durata concursului echipele pot face o singura schimbare. Schimbarea trebuie anuntata arbitrilor de sector si consemnata in foaia de concurs.
14. Nadirea de pe mal cu racheta, catapulta sau orice nada cu diametrul mai mare de 30 mm, este interzisa pe timpul noptii, intre ora 20 - 8.
15. Echipele sunt obligate sa cantareasca toti crapii prinsi, nu este voie sa retii pestele in sac decat pana la primul cantar oficial.(eliminare)
16. Pana la ora inceperii concursului, pescarii nu au voie sa nadeasca, sa masoare, sa balizeze sau sa lanseze nimic in apa.(eliminare)
Arbitraj :
1. Se fac 3 cantariri pe zi : ora 7, ora 12, ora 19.
2. La aceste cantariri un vecin de stand este obligat sa participe.
Cantariri suplimentare se fac in cazul cand un concurent a prins mai mult de 10 crapi, sau o captura mai mare de 15 kg. Noaptea nu se fac cantariri.
3. Chiar si in timpul cantarelor oficiale, concurentii au dreptul sa acorde prioritate activitatiilor de pescuit in defavoarea cantaririi crapilor.
4. Arbitrii sunt obligati sa aplice regulamentul, sa se autosesizeze cand este cazul si sa noteze avertismentele in foaia de arbitraj.
In cazul in care apar neintelegeri intre doi concurenti vecini (referitoare la zona de pescuit) cel care ia decizia finala este arbitrul sef, care va hotari locul amplasarii
unei balize.
5. Contestatiile pot fi aduse la cunostiinta arbitrului principal numai in scris si in cel mult 1 ora de la consumarea faptei, asta in cazul in care arbitrul nu se
autosesizeaza.. Orice contestatie ulterioara nu va mai fi luata in seama.
Arbitrii vor verifica prezenta saltelei de receptie, a minciocului ecologic, a celor 10 saci mari obligatorii, a sprayului dezifectant precum si a monturiilor care sa permita eliberarea rapida a crapului in caz de ruptura. Echipele care nu corespund vor incepe concursul cand vor remedia situatia.
Pentru rezervarea locului, trebuie achitat un avans de 750 lei in contul clubului Pelicanul, sau la unul dintre persoanele de contact: DANIEL DUMITRESCU 0722213282, BARNEA MADALIN 0722381451, VALI PETRE 0723351199, BEBE MOISE 0744375533.

Nodul Rapala

Nodul Rapala este un nod pescaresc recomandat de producatorul de momeli artificiale Rapala. Nodul este recomandat pentru legarea voblerelor si linguritelor produse de Rapala, dar bineinteles ca acest nod poate fi folosit cu succes la toate tipurile de voblere si lingurite.