joi, 28 aprilie 2011

Lacul Dumbravita

Barajul Dumbravita este localizat in judetul Brasov si se afla in administrarea societatii Doripesco. Barajul de la Dumbravita este supranumit si “Delta din Carpati” datorita frumusetii peisajului. Situat in Depresiunea Barsei, pe bazinul Oltului, lacul de la Dumbravita s-a format prin construirea unui baraj pe paraul Hamarandia, elesteele fiind construite ulterior in lunca acestei ape.
Lacul de la barajul Dumbravita are 120 de hectare luciu apa. La barajul Dumbravita se poate ajunge cu masina pana langa lac si se poate campa inclusiv noaptea, dar se va pescuit doar in programul stabilit in timpul zilei. Barajul Dumbravita poate fi destinat si concursurilor de pescuit, dar este recunoscut la nivel international pentru birdwatching.
Regulament baraj Dumbravita: cantitatea maxima de peste retinut este de 5kg, optional se poate pastra cantitatea de peste ce depaseste aceasta greutate contra cost, se pescuieste cu maxim 3 scule/pescar, sunt admise monturile cu maxim 2 carlige, scaldatul este interzis.
Taxa pentru balta este de 30 lei. Telefon Contact: 0728288662. Specii de pesti intalnite: caras, crap.
Cale acces. De la Brasov mergeti spre Ghimbav – Codlea – Vladeni, aici faceti dreapta spre Dumbravita. Mergeti drept si traversati localitatea iar la iesire pe partea dreapta se vede lacul Dumbravita.

Dunavatul de Jos

Dunavatu de Jos este un vechi sat pescaresc. Din Dunavat se poate ajunge usor la Lacul Razim si canalele din apropiere. In Dunavat de Jos puteti pescui de pe dig sau puteti inchiria o barca (la rame sau cu motor). Puteti pescui in lacurile/canalele de langa sat ori puteti merge in inima Deltei. Ca si specii de pesti sunt cele enumerate mai jos. Puteti sa pescuiti la rapitori, la crap, somn, sau la undita unde puteti prinde biban, caras, rosioara etc. Aveti posibilitatea sa va cazati fie la hotel, fie la pensiunile din sat SAU la localnici (este cel mai ieftin).
Cale acces. Din Tulcea mergeti spre Murighiol si de aici spre Dunavatu de Sus si apoi Dunavatu de Jos. Satul Dunavatu de Jos apartine de comuna Murighiol care se afla la 9 km Murighiol si la 46 km de Tulcea iar soseaua este impecabila. Drumul a fost recent asfaltat.

miercuri, 27 aprilie 2011

Sfaturi pentru Pescuitul Crapului

In acest articol va prezentam cateva sfaturi simple pentru pescuitul crapului.
Nu neglija marginile
Din motive numai de ei stiute multi pescari de crap sunt de parere ca singura metoda de a prinde este lansarea monturii cat mai departe de mal, daca este posibil chiar in mijlocul lacului.In plus, daca ese posibil sa pescuiesti pe un munte de nada, cu atat mai bine.
Adevarul este undeva la mijloc, dar merita stiut ca in mediu natural crapii de toate marimile patruleaza de-a lungul malului cautand hrana. Este un comportament obisnuit si poate fi intalnit atat pe lacuri cat si in rauri.
Un pumn de nada bine plasat si o montura cu boilies sau porumb va poate aduce pe mal un crap de poveste.
Cauta zonele nebatute
Fiecare lac are zone extrem de 'batute', pentru simplul fapt ca legenda spune ca acolo sta crapul. Majoritatea pescarilor vor cauta sa pescuiasca intr-o astfel de zona.
Ca urmare a multiplelor intepari si a padurii de fire din apa. de cele mai ulte ori insa, dupa o perioada de timp, crapul va asocia aceasta arie cu pericolul.
Cauta zone mai putin populare. In multe cazuri ciprinidele se vor hrani in astfel de locuri.
Studiaza substratul
Intotdeauna inainte de a pescui studiaza substratul. Folosirea unui rig neacordat substratului va poate duce la o partida slaba. Factori precum lungimea rigului sau firul folosit pot influenta capital numarul de capturi obtinute. Spre exemplu cand pescuiesti pe substrat pietros o montura scurta si rigida poate da rezultate dar in zone namoloase este recomandat sa folosesti una mai lunga si supla.
Simte plumbul
Ulterior lansarii, in momentul in care plumbul aterizeaza, poti afla foarte multe despre zona in care pescuiesti. Cu firul intins la maximum si mana pe el, poti simti efectiv daca plumbul trece printr-o zona ierboasa, daca exista stepi pe fundul apei sau pe ce tip de substrat a aterizat. In plus, daca folosesti aceasta metoda inainte de a nadi, intr-o montura simpla doar cu plumb, fara carlig, in 10 lansari iti poti face o imagine concreta despre locul ales.
Cauta structurile
Nu este un secret pentru nimeni ca unui crap ii plac structurile. Se simte protejat si de cele mai multe ori astfel de locuri abunda de hrana naturala. Daca ai gasit pe fundul apei o zona ierboasa, cu stepi, crengi sau cu geografie denivelata, foloseste-o. Din start iti vei spori sansele de a captura ceva.
Alege o montura cu plumb pierdut
Cand pescuiesti in structuri, alege o montura cu plumb pierdut. Vei avea mult mai multe sanse sa pui crapul pe mal pierzand plumbul, acesta nefiind decat o poavara suplimentara in drill. In plus, ai mari sanse sa se agata. O montura simpla este una castigatoare in cele mai multe cazuri si experienta a mii de pescari de crap sustine ca montura cu plumb pierdut este una dintre cele mai bune inventate vreodata.
Pentru distanta - nadeste cu catapulta
Cand pescuiesti la distanta si doresti ca nada sa fie concentrata, foloseste catapulta. Cinci-sase bulgari de nada vor forma platorul de care ai nevoie. In plus, indiferent daca ai ales boilies sau porumb, poti include in bulgarii tai si asa ceva.
Fii atent la lansete
Nu-ti pune toata increderea in senzori. Exista momente cand acestia nu vor reactiona si in mod cert vei pierde momentul trasaturii. Spre exemplu, pe timp de vara, cand temperatura aerului depaseste 30 de grade, este greu de crezut ca vei vedea evadari violente. In majoritatea cazurilor, muscaturile vor fi timide, greu de sesizat. Fii atent la fire si-ti vei imbunatati rata de capturare.
Foloseste pungi de PVA
Crapul iubeste iarba si structurile pentru siguranta pe care acestea i-o dau. Cum in zone ierboase este greu sa obtii o prezentare decenta, cea mai simpla metoda este folosirea unei pungi de pva. Baga-ti montura in interiorul ei impreuna cu o mica 'portie' de nada si lanseaza. Momeala de carlig va fi etalata perfect, pe o mica 'farfurie' de nada. Irezistibil.
Foloseste line-clip-ul de pe mulineta sau un fir indicator
Cand pescuiesti la distante mici si medii, si dupa multa munca ai reusit sa gasesti locul in care trasaturile nu intarzie sa isi faca aparitia, dupa lansare fixeaza firul in line-clip-ul mulinetei. La urmatoarea aruncare nu va trebui sa iti faci griji decat pentru directie, distanta fiind "salvata" de acest mic artificiu.
Alta metoda pentru pastrarea/memorarea distantei este folosirea unui fir textil indicator. Odata lansat, leaga un nod pe fir intre primele doua inele ale lansetei. Exista fire speciale pentru astfel de procedeu, fire ce nu denatureaza linia principala - ex. Sufix Knot It. La urmatorul lanseu nu va trebui decat sa potrivesti "micul" nod intre cele doua inele.
Pescuieste si izolat
Cand pescuiesti cu mai multe lansete, plaseaza una sau doua si in afara platoului de nada creat. De cele mai multe ori crapii de dimensiuni mari sunt suspiciosi, petrecand mult timp la marginea unui platou proaspat nadit. Tocmai aceste capturi le urmaresti. O astfel de strategie functioneaza si vei fi surprins de rezultate.

Raurile si Lacurile Judetului Ilfov

Datorita diferentei mici de nivel pe care curg raurile din Ilfov, s-au format peste 100 de lacuri, majoritatea naturale.
Din punct de vedere hidrografic, judetul Ilfov este situat intre raurile Arges si Ialomita, fiind brazdat de raurile Sabar, Ciorogarla, Dambovita, Colentina, Cociovalistea, Snagov si Mostistea.
Lungimea retelei hidrografice este de 567 km., din care 333 km. in bazinul Arges, 208 km. in bazinul Ialomita si 26 km. in bazinul Mostistea.
Datorita diferentei mici de nivel pe care curg raurile s-au format un numar mare de lacuri, peste 100 de lacuri, majoritatea naturale, ale caror lucii de apa totalizeaza 3.972 ha. si care inmagazineaza un volum de 89,5 mil. mc. de apa.

marți, 26 aprilie 2011

Balta Casa Pescarului

Balta Casa Pescarului este o balta linistita si pitoreasca. Este recomandat in special pescuitul la pluta dar se prinde si la lanseta daca plantati aproape de mal. Pe balta Casa Pescarului se organizeaza concursuri de pescuit pentru pescarii amatori dar si profesionisti.
Regulament balta Casa Pescarului: se poate pescuit cu maxim 5 scule/participant, nu exista limita de retinere pentru caras, se poate retine maxim 7kg de crap, ce depaseste se poate achizitiona cu pretul este de 9 Ron/kg, crapul sub 1 kg se elibereaza.
Specii de pesti intalnite: biban, caras, crap, cteno. Taxa pentru balta este de 40 lei. Persoana de contact: 0733082344.
Cale de acces. Balta Casa Pescarului se afla in Judetul Arges, Localitatea Leordeni, Comuna Glambocata.
Se poate ajunge in 2 feluri:
1. Din Bucuresti spre Pitesti, pe DN7 (soseaua veche), iesire prin Chitila. Se merge aproximativ 80 km. De la granita dintre Jud. Dambovita si Jud. Arges se mai merge 1 km iar pe partea stanga trebuie sa vedeti o fantana din lemn cu un banner pe care scrie Casa Pescarului. Acolo se face stanga si se mai parcurg 800m pana la balta Casa Pescarului. Drumul este asfaltat si fara gropi.
2. Din Bucuresti spre Pitesti, pe autostrada A1, iesire prin Militari. Se merge pana la km94 (Cateasca) unde se iese de pe autostrada. La intersectia de la pasarela se face dreapta si se merge drept pana la intersectia cu soseaua veche (trebuie sa treceti peste raul Arges si peste o cale ferata). Cand ajungeti la intersectie trebuie sa vedeti o biserica. Faceti dreapta si mergeti aproximativ 5 km. La un moment dat pe partea stanga vedeti un bloc cu 2 etaje fara geamuri si fara tencuiala. La 100 m de acest bloc, pe partea dreapta o sa vedeti fantana din lemn cu banner-ul. Aici faceti dreapta si mergeti 800 m pana la balta Casa Pescarului.

Momeala pentru Crap

O momeala foarte buna pentru crapi este urmatoarea: se da prin razatoare turta dulce, pe care o framantam cu miez de paine alba, inmuiat si stors. In acelas timp adaugam, dupa trebuinta, o cantitate din pezmetul de turta, sau din mezul de paine, pana obtinem un aluat care seamana cu chitul folosit de geamgii. O atare nada se tine bine pe carlig, constituind totodata cea mai atractiva momeala pentru crapi.

Fructele - Momeala si Nada pentru Clean

O nada mult cautata de cleni sunt unele fructe: prunele, ciresele si dudele, toate bine coapte. Ciresele le prindem in carlig fara sa le scoatem samburii. Intepam cireasa la coada, ca samburele sa ajunga in curba carligului, si scoatem pe dincolo varful acului. Prunele se folosesc taiate in jumatate iar apoi jumatatile le infigem in carlig.
Este bine ca in jurul taieturii sa indepartam coaja pe o suprafata de vreo 2 mm latime, culoarea galbena a mezului atrage de la distanta atentia cleanului. Carligele vor fi destul de mari ca sa poata cuprinde pruna.

luni, 25 aprilie 2011

Echipamentul pentru Stiuca

Stiuca este una dintre cele mai cunoscute specii din apele noastre si mai preferata de catre pescarii sportivi.
E un peste foarte lacom, de aceea i se mai spune si lupul baltilor desi traieste in lacuri, in apele curgatoare de ses sau in unele lagune litorale.
Lanseta: Daca pescuiti din barca nu aveti nevoie de o lanseta mai lunga de 2,10 m, cele mai indicate fiind 1,8 – 2,1 m. La actiunea lansetei parerile sunt impartite, unii vor nuiele altii pari, e vorba de gusturi. Oricum eu m-am luat dupa recomandarile specialistilor americani, am testat mai multe tipuri de actiuni si am ajuns sa folosesc pentru lingura o lanseta de 2m (6'6") de putere 7-18 g (1/4-5/8 oz) moderata, iar la vobler una de 2,1m (7'), aceeasi putere dar mai moale pe varf.
De pe mal puteti folosi si o lanseta de 2,4 m dar pierdeti din sensibilitate.
Mulineta trebuie in primul rand sa se echilibreze foarte bine pe varga, altfel pescuitul va fi prea obsitor pentru a fi placut. O mulineta pe care sa incapa 100 m de 0,25-0,30 este foarte buna. Raportul de recuperare nu trebuie sa fie prea mare, stiuca este un peste mai lenes. Un raport de 1:5 este limita maxima.
Firul pe care il folositi trebuie sa fie in primul rand foarte matasos, de culoare verde deschis sau transparent, nu folositi fire fluo sau culori inchise.
Cel mai important lucru la alegerea grosimii firului este sa stiti cu ce naluci pescuiti si sa alegeti grosimea optima pentru fiecare in parte sau pentru o clasa de naluci (este esential sa stiti care este puterea lansetei si sa incadrati nalucile si firul in acesti parametrii)
Agrafele recomandate pentru naluci sunt obligatoriu rotunde si nu cu unghiuri, mie cel mai mult imi plac cele "duolock".
Cascatorul este un obiect foarte practic, in special pentru incepatorii care nu sunt obisnuiti cu manevrarea unei stiuci.
Pensa sau chiar un patent sunt obligatorii, va asigur ca nu este prea placut sa umblati cu degetele goale prin gura unei stiuci ca sa va recuperati naluca.
Nalucile folosite in acest pescuit sunt cele clasice pentru pescuitul stiucii: oscilante, rotative, voblere, soft plastics (twistere) si spinner bait.

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Mustele Artificiale

Mustele artificiale sunt o creatie a pescarilor sportivi. Initial, le-au fost confectionate cu scop de a imita mustele naturale care ademenesc pastravul si lipanul. In afara de mustele care imita speciile naturale, fantezia creatoare a pescarilor sportivi a nascocit si alte "musculite", care nu se aseamana cu nici un fel de insecta sau larva, dar care sunt foarte ademenitoare ca momeli. Acestea sunt asa zisele "muste de fantezie".
Mustele artificiale se impart in 2 categorii: muste uscate si muste scufundate. Numarul categoriilor cu muste artificiale este destul de mare, iara denumirile acestora - majoritatea in limba engleza si germana-numai cu greu pot fi memorate. In cele ce urmeaza citam cateva muste artificiale, desi numarul acestora este extrem de mare.
La pescuitul pastravului si lipanului se recomanda urmatoarele muste artificiale: Goat Fly, Red Palmer, Black Doctor, White Moth, Light Professor, Baxmann, Hofland.
La confectionare mustelor artificiale mari se folosesc carligele nr 10-12, iar la cele mai mici, carligele 12- 14.
Pentru confectionarea mustelor artificiale care se folosesc la pescuitul lipanului se utilizeaza carligele 14-16.
La pescuitul cleanului si avatului se folosesc urmatoarele muste artificial: Solidier Palmer, Silver Doctor, Black Palmer.
La confectionarea mustelor artificiale care se folosesc pentru pescuitul cleanului si avatului se utilizeaza carligele nr 2 si 7.

Pescuitul Stiucii cu plumb pe fund

Pescuitul stiucii pe fund cu plumb greu, este folosit in spatii deschise unde avem adancimi mai mari de 2 m, in gropi, sau cand vrem sa aruncam la distanta. Flotorul va mentine pestisorul deasupra fundului nelasind pestisorul sa se ascunda in ierburile sau pietrele de pe fund.
Noutatea este mica bucata de cauciuc de 5 per 5 mm, care se infige in varful carligului fixandu-l bine. Pestisorul nu mai poate sa scape din carlig.
La montura cu doua carlige in serie, al doilea carlig este cu ochet, si fixat pe fir cu sarma de cupru de 0,5 mm . Este folosit pentru pestisori robusti mai mari de 15 cm. Carligele sunt nr. 1/0, 2/0, Introduceti o bucatica de cauciuc pe fiecare carlig pentru fixare.
La montajul cu ancora firul este tras pe sub pielea pestelui impreuna cu tija ancorei, si doar unul din brate intra in pestisor.. La pescuitul cu plumb greu pe Dunare folosim montajul cu margica si agrafa intre doua alice. Struna din kevlar are un flotor rosu langa paleta carligului. Plumbul este plat intre 60-120 g.

vineri, 22 aprilie 2011

Pescuitul Stiucii la Twister

Twisterul pentru stiuca sunt mai mari decat pentru salau avand 7-14 cm iar montajul prevede o agrafa cu vartej de care se leaga doua ancore cu fir de otel sau kevlar ca in figura.
Agatarea stiucii mari (4-5 kg in sus) difera de agatarea unei stiuci mijlocii de 2 kg. Cea mare da la inceput impresia ca se lasa dusa fara nici o impotrivire pana la un moment cand schimba directia si o ia incotro vrea. Din acel moment incepe lupta , care va cuprinde franarea acestor deplasari si recuperari ale fiecarui metru castigat. O stiuca mijlocie trage de la inceput, se arunca in dreapta si la stanga, se scufunda, se repede la suprafata si sare din apa facand cate o "lumanare" pe coada incercand sa scuipe carligul; in acel moment coborati varful vergii in apa si intinde-ti firul imediat ce s-a scufundat. Nu uitati niciodata sa reglati frana mulinetei inainte de prima aruncare, altfel …. Mentine-ti constant firul intins si aveti grija sa nu-l introduca dupa opercule unde daca struna de otel este scurta inevitabilul se va produce. Atentie: cand o aduceti la mal sau langa barca; acum este momentul cel mai delicat cand cu un ultim efort va incerca sa smuceasca proptindu-se in mal sau in barca. Folositi minciogul si obositi-o bine sa stea cu burta in sus . In caz ca doriti sa o scoate-ti cu mana, tineti-o cu capul afara din apa cateva clipe sa ia 2-3 guri de aer si scoate-ti-o de opercule.
Un pescuit special este cu musca artificiala, cu strimere. Este un pescuit aparte pe care il vom trata in urma scrisorilor pe care le vom primi.
Stiuca la copca se prinde cu dendineta la un fir de 0,25 mm. Atentie la ghiata care poate taia firul. Nu insist cu pescuitul stiucii la "popic", cu baboi.

Pescuitul la Pluta

Este cea mai cunoscuta montura de pescuit la pluta. Este formata dintr-o pluta dreapta, cilindrica, un singur plumb si un ac. Pluta este prinsa doar la capatul inferior printr-un singur varnis de cauciuc. Acul, nr. 8 sau 6, se va lega cu un forfac de 20 Ø la campul de 25 Ø. Plumbul, de preferinta o singura alica care sa echilbreze pluta se va atasa la 15-20 cm. de ac. Montura se poate folosi pentru pescuitul crapului, linului, carasului, platicii, dar sa nu va mire daca intra si alceva. La atacul pestelui pluta se va misca in doua feluri, fie se va scufunda complet in caz ca pestele trege momeala cu tot cu plumb, fie se va ridica in caz ca pestele ridica plumbul de pe fund.
Este o montura care da multe satisfacii si pe care nu multi o folosesc, cel putin la noi in tara. Pentru a o folosi trebuie sa cunoasteti foarte bine locul unde pescuiti si cand spun asta ma refer la adancimea si fundul lacului. Adancimea este greu reglabila si poate deteriora firul de aceea este ideal sa cunoasteti adancimea si sa o fixati de la bun inceput.
Pluta folosita este una culisanta si se va incadra intre doua alice de plumb care sa o echilibreze; acul, campul si forfacul trebuiesc alese in functie de ce ofera balta.
Inainte ca momeala sa atinga fundul apei se pot sesiza mici miscaturi ale plutei sau chiar unele mari, in caz ca va deranjeaza sau nu va interedeaza pestii din stratul superior al apei puteti sa atasati o alica mica de plumb la 15-20 cm. de ac pentru a grabi coborarea momelii insa cu cat momeala cade mai natural cu atat nu suspiciunea pestilor asupra ei scade.

Trucuri pentru Crap

1. Crapul prefera sa muste mai bine primavara si toamna pana in noiembrie, daca e cald.
2. Nu musca cand scade apa, nici cand e furtuna, dar ii place o ploaie calma fara scaderi mari de presiune.
La schimbari bruste de presiune de asemenea nu musca.
3. Nu musca nici cand e seceta, si anume, intre orele de vara 9-17. Acest fapt e datorat lipsei de oxigen din apa, cand sta la umbra la stuf.
4. Este sensibil si nu musca , la fel ca orice peste, cand e zgomot sau cand purtam haine colorate,(in cazurile cand ne poate observa din apa).
5. Este mai flamand primavara si toamna , cand a cazut vegetatia submersa.
6. Musca foarte bine dupa o ploaie sau furtuna pe vreme senina si in special cand bate soarele, pe care il prefera in astfel de conditii.
7. Musca bine cand apa creste lin, in revarsarile de ape care s-au linistit de tulbureala.
8. Este foarte sensibil la nadirea dulce.
9. In general trebuie plasata momeala exact pe fundul apei, iar daca e mal prafos, ceva mai sus.
10.Crapul tanar pana la un an umbla mult si musca ceva mai sus. Deci vom plasa momeala la un lat de palma de fund atunci cand pescuim cu pluta.
11. In rauri crapii musca pana la prima racire brusca a apei. De asemenea si in iazurile putin adanci. In apele
adanci si la stavilare crapii musca uneori pana la jumatatea lunii noiembrie.
12. Ii place sa apuce momeala atunci cand adie vantul si s-au format valuri de intensitate mai mica sau chiar mai mare. Personal, de multe ori mi s-a intamplat sa am trasatura pe apa linistita atunci cand se formau valuri la suprafata apei, deasupra momelii, exact in timpul in care trecea barca pneumatica a colegului de pescuit, sau cand trecea un innotator ( in cazul in care momeala era pe fundul apei intr-un loc cu cel putin 1,8 - 2m adancime.
13. Mananca foarte bine noaptea, dar atunci pescuitul este interzis (de incercat pe baltile private).

Pescuitul Stiucii la Vobler

Voblerul se apropie mai mult de realitate, prin aspect si coloristica dar mai ales prin miscare. In locurile cu vegetatie la suprafata acolo unde lingura se agata des voblerul se strecoara mai usor. Ele se impart in voblere de suprafata, de adancime mica-medie si cele ce plonjeaza in adancuri, au fiecare particularitati proprii.
Voblerele de suprafata fac parte astazi din trusa oricarui pescar. Avand bereta mare sau taietura frontala concava ele se mentin pe apa ori imediat sub apa. Plutirea lor urmata de scufundare in momentul recuperarii si apoi de revenirea lor la suprafata in momentul opririi recuperarii le fac sa se strecoare usor printre ierburi si nuferi, in culoarele de stuf sau de-alungul perdelelor de stuf de langa maluri.
Voblerele de adancime mica-medie intra sub apa in momentul recuperarii; viteza de recuperare determina o scufundare mai rapida sau mai lenta. In functie si de inslinarea barbetei scufundarea este mai rapida sau mai lenta. Tehnica recuperarii consta in zvacniri usoare urmate de recuperari de cativa metrii cand mai incet cand mai repede. Oprile lungesc parcursul voblerului in apa, il fac mai atragator iar in momentul cand eliberat fiind de tractiune incepe se se ridice unduind la suprafata atunci stiuca va ataca fiind sigura de captura.
Voblerele de adancime sunt special construite sa evolueze in functie de adancimea dorita de pescar. Le gasim in diferite variante cu sau fara bile, vopsite in culori metalice si avand barbete cu unghi variabil.
O gama extrem de variata de momeli - popper, spinnerbait, flying lure- au aparut de dincolo de ocean si care pentru cei mai indrasneti dintre noi au dat satisfactii.

Pescuitul Stiucii cu Lingurite Rotative

Rotativele sunt naluci excelente pentru stiuca, pentru apele mici cele mai bune fiind de marimea 3-6, fara corp. Animatia este si aici foarte importanta, nu tarati pur si simplu rotativa, lansati, intindeti firul imediat, smuciti usor lanseta pentru a pune rotativa in miscare, recuperati 1-2m, opriti, lasati rotativa sa cada cativa centimetri (in functie de adancimea apei), iar smuciti usor... In ape reci, rotativa da uneori rezultate mai bune decat oscilantele sau alte naluci, la fel si in cazul apelor tulburi, vibratiile emise de rotativa sunt mai puternice iar stiuca o detecteaza mai usor.
Ca modele sigure puteti folosi Mosca Spanto si Longet, Vibrax, Mepps Aglia si Lusox, BerTi Clasic etc.

luni, 18 aprilie 2011

Pescuitul Bibanului la Pluta

Unditul bibanului cu pluta este pe cat de uşor, pe atat de distractiv. Varga va fi usoara si lunga: struna va fi facuta din fir de nailon de 18-20 / 100, avand un carlig nr. 8, cand momim cu rama, si nr 10, in cazul cand pescuim cu pestisori sau cu cozi de peste mic; pluta va fi atat cat sa poata sustine un plumb de cateva grame.
Cea mai buna nada o constituie peştisorii foarte mici, argintii; este buna si rama, pe care trebuie sa o schimbam mereua, ca sa nu atarne moale din carlig. Pestisorii-momeala vii ii prindem in carlig de buze. Daca nu gasim pestisori vii, vom trage in undita un peste mort, intepandu-l de coada, cu carligul langa aceasta. Avand ca momeala pestisor mort, nu vom pune pluta , ci-l vom salta necontenit, miacand din varga.
Bibanul incepe sa vina la undita inca de la inceputul primaverii , dar adevaratul sezon incepe numai in timpul si catre sfarsitul verii. Cele mai bune luni sunt august, septembrie si octombrie , in ultima luna incepand carduirea. Atunci putem sa scoatem peste dupa peste. Daca stim sau gasim un loc bun si dupa ce am prins cativa bibani, vedem ca nu mai vin si altii la undita, sa avem rabdare sau sa revenim in acelasi loc dupa putin timp; bibanii in carduri au trecut mai departe vanand, dar nu vor intarzia sa se reantoarca. Zilele innorate sunt cele mai propice.

Momeli Naturale

Momelile naturale pot fi de origine vegetala, intrebuintate aproape in exclusivitate pentru pescuitul pestilor pasnici sau de origine animala, folosite tot pentru momirea pestilor pasnici, insa intrebuintate si la pescuitul speciilor rapitoare. Dintre momelile naturale de origine vegetala cele mai intrebuintate sunt boabele de porumb crude, fierte sau chiar uscate dar nefierte.
Porumbul fiert se prepara in felul urmator: boabele se inmoaie timp de 10-20 ore in apa rece apoi in apa calduta si dupa aceea se fierb pana se inmoaie, fara insa sa se sfarame Dupa inteparea, varful carligului va fi scos putin afara. La fel de buna pentru nada este si mazarea fiarta, apoi boabele de grau sau de canepa, care se folosesc ca momeala mai cu seama in lunile calduroase, pentru pescuitul pestilor pasnici de talie mica.
Cocolosi de mamaliga sau de paine sunt considerati ca momeli clasice la pescuitul crapului, linului, babustii si in general a tuturol pestilor paşnici. Momeala cea mai buna se prepară asfel: se framanta mamaliga rece cu miez de paine pana devine cleioasa, apoi se formeaza cocoloase potrivite ca marime pentru carligul intrebuintat. In acesti cocolosi, unii pescari adauga miere, galbenus de ou, cascaval alterat, unt, sirop etc.
In acest sens, fantezia pescarilor sportivi este extrem de bogata. Fumatorii trebuie sa se spele bine pe maini inainte de a incepe prepararea cocolosilor pentru ca acestia sa nu miroase a nicotină . Cocolosii se pastreaza in carpe umede , in cutii bine închise . Cu ocazia folosirii lor , carligul trebuie controlat în permanenta , deoare ce de multe ori cocolosii cad de pe carlig dupa ce s-au inbibat cu apa .
La pescuitul cleanului se folosesc ca momeala ciresele si prune coapte . În acelasi scop se utilizeaza si cartoful.
Numarul momelilor naturale de origine animala este foarte mare . Dintre momelile vii , cea mai folosita este rama , la care se dau relativ bine toate specile. Ea se utilizeaza ca prima momeala de catre toti copiii - pescari incepatori. Cele mai bune sunt ramele de culoare cafenie - inchisa, care se gasesc in pamantul negru de pe malul apelor, sau ramele rosi din gunoiul de grajd. Mai putin cautate de pesti sunt ramele albe, ce apar la suprafata pamantului dupa ploaie. Pentru rame folosim carlige cu curbura rotunda, pe care le infingem numai prin piele pentru ca momeala sa ramana vie. Ramele se pastreaza intr-o oala mai mare cu pamant (luat din locul in care am gasit ramele) nu prea indesat, amestecat cu putin muschi. Pamantul trebuie sa fie in permanenta putin umed. Ramele pot fi hranite cu lapte dulce sau cu putin zaţ de cafea.
Vermisorii de carne sau de tarate de faina se folosesc, de asemenea, ca momeala. Vermisorii se agata de carlig cu marginea capatului gros al corpului. Cosasul de talie mijlocie pe care il prindem foarte usor dimineata, se infinge in carlig cu ceafa (dupa cap), scotind varful acestuia in partea posterioara a abdomenului. Aripile si picioarele nu se rup inainte de a-l pune in carlig. Larva insectei Chibironomus plumosus, numita viemele-rosu-de-namol, este o momeala buna, insa mai greu de procurat. Se poate folosi numai pe carlige foarte mici. Larvele de burlau se folosesc ca momeala tot numai pe carlige mici si subtiri. Pentru pescuitul cleanului se foloseste cu succes gandacul de mai, iar la pescuitul pastravului si a lipanului se utilizeaza indeosebi efemerele, gazele de o zi. Mustele (de balegar, de arin, musca obisnuita de casa), fluturii, omizile, furnicile, lacustele, greierii, larva gandacului de brad, precum si multe alte insecte si larve se folosesc, deasemenea, ca momeli. Pestisorii morti sau vii intre 3-12 cm lungime sunt momeli folosite cu precadere la pescutul pestilor rapitori. Nu este permisa folosirea ca momeala a speciilor cu valoare economica ridicata. Pestele mort se pastreaza in sare sau in solutie de formol cu o concentratie de 1,5-2%, la care am adaugat 1-2 lingurite de glicerina. De mentionat ca pestele arunca imediat momeala care miroase a formol. Deci inteparea noastra trebuie sa fie rapida. Broastele, in special in stare vie sunt momeli eficace. Intestinele de pui, de rata si gasca, precum si ficatul, splina si sangele de vita se folosesc cu succes ca momeli la pescuitul mrenei, somnului, bibanului si a pastravului. Cascavalul sau branza care miroase se foloseste ca momeala in pescuitul mrenei. La fel si branza topita.

Pescuitul la Batca

Batca provine din apele Suediei, dar se gaseste in Europa in foarte multe ape dulci de la nord de Pirinei, din Alpi si Alpii Dinarici, iar la rasarit pana in Ural si Caucaz.
La noi se gaseste pe tot cursul Dunarii pana la varsare, in complexul lagunar Razelm-Sinoe, in zonele de ses ale raurilor Somes, Mures, Crisuri, Bega, Olt, Arges, Ialomita, Siret, Prut. Traieste si in lacurile Snagov, Caldarusani, precum si in multe lacuri, balti si canale de ses, in numeroase iazuri din estul si sudul tarii, precum si in baltile din lunca Dunarii.
Batca se pescuieste cu metodele folosite in cazul platicii, bineanteles acolo unde se gaseste din abundenta. Pescarii sportivi o folosesc ca nada vie la pescuitul speciilor rapitoare.

Raurile si Lacurile Judetului Olt


Valea Oltului reprezinta o adevarata axa a teritoriului judetului, avand peste 100 km parcursi pe teritoriul judetului Olt.
Axul principal al reţelei hidrografice îl constituie raul Olt care strabate judetul pe la mijloc de la nord la sud, pe o lungime de 143 km. Râul Olt primeşte ca afluenţi principali: pe dreapta raul Oltet, iar pe stanga cateva rauri cu debit foarte mic cum sunt: Tesluiul, Dârjovul. In partea de nord, judetul Olt este brazdat si de raul Vedea, cu afluentul de pe partea dreapta Plapcea.
Pe o distanta de 45 km, partea de sud a judetului este udata de apele Dunarii, care colecteaza intreaga retea hidrografica a judetului.

duminică, 17 aprilie 2011

Balta Podari

Balta Podari se intinde pe o suprafata de 26 ha si este impartita printr-o plasa in 2 sectoare. Un sector al baltii este populat cu caras, crap si somn iar al doilea sector este populat cu crap si caras. Balta Podari ofera promotii ca de exemplu la 4 partide urmatoarea este gratuita iar grupurile mari de pescari pot beneficia de oferte speciale.
Regulament:
• taxa de 25 Ron/12 h pentru balta cu caras
• taxa de 50 Ron/12h si 100 Ron/24 h pentur balta cu peste mare
• se pot retine 5 kg de peste mare pentru un bon
• carasul nu are limita de retinere
• cine depaseste 5 kg, ori achizitioneaza al doilea bon ori trebuie sa se mute in zona baltii cu caras
• se poate pescui cu 5 lansete si o undita. Telefon contact Balta Podari: 0761262663
Cale de acces. Din Bucuresti mergeti spre Fundulea ori pe A2 ori pe drumul vechi care trece prin Pantelimon, Branesti (DN3). Din Fundulea mergeti spre Tamadau, Calareti, Florica. In Florica faceti la dreapta (vezi harta) spre satul Podari, treceti prin sat si o sa vedeti balta Podari.

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Pescuitul Chibortului

Ghibortul face parte din familia percidelor. In Romania poate fi intalnit in toate raurile mai mari, incepand cu zona caracteristica mrenei si pana la varsarea Dunarii in Marea Neagra. Traieste in numar mare in baltile de langa Dunare, in Dunare, Olt, Mures, Crisuri, Somes, Timis, Bega, precum si in foarte multe lacuri (Snagov, Cernica, Caldarusani, Zau de Campie etc.). Apare in multe iazuri si helesteie, chiar si in crescatorii, unde este considerat o specie nedorita, consumatoare de icre si de larve de crap. Ghibortul se intalneste atat in lacurile cu apa dulce din preajma litoralului marii, cat si in cele cu apa semisalina, din aceeasi regiune.
Ghibortul poate fi pescuit de-a lungul intregului an, dar cele mai bune rezultate se obtin primavara si toamna. Primavara trebuie cautat in portiunile mai superficiale ale apei (1-2 m), in timp ce vara este mai frecvent in zonele mai adanci. Daca adie un vant usor si apa nu este prea adanca, ghibortii se pot prinde unul dupa altul cu undita cu pluta. Carligul trebuie astfel fixat pe fir incat sa se gaseasca la 35-40 cm de fundul albiei. Vantul usor provoaca unduirea lina a suprafetei apei, miscand pluta in sus si in jos concomitent cu carligul nadit. Aceste miscari provoaca ghibortul sa muste. Ca nada se foloseste rama, bucati de peste, viermusi, care se fixeaza pe un carlig mic, cu tija dreapta. Varga poate fi lunga de 2,2-3 m, iar firul de 0,20-0,26.
In apele mai adinci se poate pescui la ghibort si cu plumbul pe fund. Plumbul, nu mai mare decat un bob de mazare, poate fi glisant sau fix in cazul aplicarii acestei metode, varga trebuie sa aiba varful mai sensibil, pentru a vedea cand pestele musca.
Toamna tarziu se obtin rezultate frumoase prin metoda care consta din scufundarea si scoaterea alternativa a carligului nadit, schimband mereu locul de pescuit.

Prohibitia Pescuitului Sportiv 2011

  • in apele de ses perioada de prohibitie este de 60 de zile intre 04.04.2011 – 02.06.2011 inclusiv
  • in apele de frontiera perioada de prohibitie este de 45 de zile intre 04.04.2011 – 18.05.2011 inclusiv
  • in complexul Razim Sinoie perioada de prohibitie este de 90 de zile intre 01.04.2011 – 30.06.2011 inclusiv
  • pe raul Prut si lacul de acumulare Stanca Costesti perioada de prohibitie este de 90 de zile intre 01.04.2011 – 30.06.2011 inclusiv
  • la stiuca prohibitia este pana pe 26.03.2011 inclusiv. In perioada 04.04.2011 – 02.06.2011 pescuitul stiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ/sportiv si a momelilor artificiale. In anul 2012 stiuca este prohibita in perioada 15.02.2012 – 26.03.2012 (40 zile)
La stiuca prohibitia este pana pe 26.03.2011 inclusiv. In perioada 04.04.2011 – 02.06.2011 pescuitul stiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ/sportiv si a momelilor artificiale. In anul 2012 stiuca este prohibita in perioada 15.02.2012 – 26.03.2012 (40 zile)

Pescuitul Bibanului cu Naluci

Pescuitul bibanului cu naluci este un sistem foarte atragator, dandu-ne in acelasi timp si posibilitatea sa prindem exemplare mari, pe care cu greu le-am putea ademeni cu momeala animala.
Dintre naluci, cea mai eficace este lingura mica, cu paleta lunga de 2-3 cm. Ea trebuie sa fie foarte sensibila, invartindu-se cu usurinta la cea mai mica tracţiune, sensibilitatea impusa de viteza redusa cu care tragem lingura prin apa, cand pescuim la bibani.
Lingura va fi armata cu un mic carlig triplu nr 7-9; ciucurele rosu de langa, cu care obisnuesc unii pescari sa-si impodobeascs csrligul, s-a dovedit fara nici un fel de utilitate practica. Cu un pestisor mare de lemn, verificat dinainte ca vibreazăa bine in apa, vom putea obtine catiodata rezultate foarte bune.
Dimensiunea lui nu trebuie sa depasească 5 cm; carligul -nr .7-9, iar culoarea cea mai potrivita va fi rosie-portocali.
Pescuind cu naluci, vom lansa de-a lungul tarmului, tragand naluca incet si explorand toate locurile ce ni se par bune, pe langa si sub maluri, langa margini de stuf, cocioace etc.
Din cand in cand, viteza nalucii trebuie variata, deseori vom vedea bibanii cum urmaresc evolutia nalucii prin apa si nu o ataca decat atunci cand ii acceleram alura.
Ca si cu momeala naturala, vom pescui si intre ape, si mai spre fund. In acest scop vom imprima nalucii miscari ascensionale si de scufundare, dovedite ca foarte atatatoare pentru firea curioasa a bibanului .
Lupta bibanului este scurta, trebuie sa fim foarte atenti csnd lusm un biban mare sau potrivit de mare in mana, pentru ca isi ridica aripa de pe spate si ne putem intepa rau in acele sale. Fir intins!

vineri, 15 aprilie 2011

Cloncul - Descriere

Cloncul este instrumentul cu ajutorul caruia sunt emise zgomote specifice ce atrag somnul european - silurus glanis - stimulandu-l sa se hraneasca si, altfel spus, sa atace ceea ce el considera ca ar reprezenta prada favorita. Este o ustensila care se foloseste la pescuitul cu pluta, din barca, al somnului.
Forma cloncului nu este una standard. In functie de forma terminatiei acestora (partea care intra in apa),numita si "pastila", pot fi concave si convexe. Ambele modele sunt la fel de eficiente. Cel mai adesea cloncul are forma de umeras, dar poate fi si drept sau usor curbat, poate fi in forma de rigla sau de secera. Materialele folosite la fabricarea cloncului sunt lemnul, metalul sau carbonul, cele din carbon avand si pretul pe masura, dar greutate si durabilitate excelenta.
Grosimea cloncului si a pastilei. In perioada de primavara, sunt recomandate cloncurile de mici dimensiuni, subtiri, cu pastile mici, de regula concave, care mai mult clipocesc decat bat. Ideea este ca sunt extrem de eficace in atragerea exemplarelor mici de somn, mai active si mai usor de pacalit. Vara, in momentul apropierii furtunilor, pe vant si zgomot, cele mai bune modele sunt cele mari, cu sunet jos, ce se adreseaza capturilor capitale.

joi, 14 aprilie 2011

Racheta de Nadire

Nadirea are o foarte mare importanta, in special in pescuitul crapului unde fara o nadire corespunzatoare sansele unei partide reusite scad foarte mult. Tocmai de aceea nadirea este o operatie ce trebuie tratata cu mare atentie din multe puncte de vedere: locul in care nadim, cantitatea de nada, compozitia nadei etc, deoarece este unul din factorii ce vor influenta hotaritor partida de pescuit. Realizarea unei nadiri corecte, precise si sustinute va fi recompensata prin numarul trasaturilor sau al capturilor. Pentru a capta atentia crapului si pentru a obtine preocuparea lui pe vadul pe care pescuim este necesar sa avem un pat de nada pe o suprafata mai mica sau mai mare.
Cele mai des folosite nade ar fi semintele, amestecurile de seminte, boiliesuri sfarimate, boiliesuri, alune tigrate (tiger nuts), alune, pelete etc. Introducind in mod eficient aceasta nada putem cistiga increderea crapilor, obisnuindu-i sa se hraneasca pe vadul nostru, sa-l frecventeze, scopul nostru fiind sa-i tinem pe locul nadit.
Pentru nadirea cu racheta, exista lansete speciale numite Spood-Rod. Sunt lansete de 3,60 metri cu actiune parabolica, avand testul de curbura intre 4 si 5 livre, iar inelul din varf si cel de plecare sunt supradimensionate.
La reusita unor lanseuri cat mai precise si mai lungi,contribuie folosirea unui inaintas textil care este foarte rezistent si care preia socul lansarii. (in cazul folosirii unui fir monofilament, puterea de aruncare a lansetei este redusa de intinderea acestui fir si se reduce considerabil distanta la care putem arunca).
La nadirea cu racheta trebuie evitata incarcarea cu nada aderenta sau cu pelete inmuiate deoarece vor ramane lipite de pereti si nu se va face o golire eficienta; totodata nu incarcam racheta la capacitate maxima pentru ca daca facem acest lucru , in partea incipienta a aruncarii vom pierde o parte din nada si nu avem eficienta maxima (se incarca numai 2/3 din capacitatea maxima).
Un amestec bun pentru racheta de nadire ar fi boiliesurile cu diametru mai mic, porumb si canepa pentru a incarca racheta cat mai eficient si a nu ramane spatii goale intre bile.
Cel mai recomandat este sa se verifice aproape de mal de cat timp are nevoie racheta sa se goleasca, deoarece la distanta mare este imposibil sa ne dam seama cand racheta s-a golit si se poate lasa cateva secunde in plus inainte de a o recupera.

Pescuitul la Guvid

Se stie ca pescutul la guvizi este o delicatese pentru ce ce stau pe malul mari si nu numai. Pescuitul lor este unul simplu si aduce mari satisfactii, pentru o partida de cate ore spre relaxare. Guvizi stau in special le langa pietre, stanci.
Momeala:
Se pot folosi multe tipuri de momeli printre care: midie, scoica alba, rama rosie de gradina , rama neagra. La utilizarea midiei exista dezavantajul ca trebuie inlocuita momeala dupa fiecare captura, ceea ce nu este necesar in cazul celorlalte momeli (se castiga timp pretios).
Cu ce pescuim:
In pescuitul la guvizi se va folosi o lanseta de 30-60g, mulineta cu recuperare cat mai rapida, fir de 0,30 mm. Se alege o pluata care sa poata poate tine o greutate de 25-30 g de plumb, avand in vedere ca uneori este necesara o lansare la o distanta de 20-30m de dig sau ca alteori se pescuieste la o adancime de 7-10 m.
Montura este pe un fir de 0.25 - 0,30 mm, unu sau doua carlige nr.4, cu un plumb de 30g intre carlige daca se opteaza pentru 2.
Daca se pescuieste la plumb, distanta intre carlige sa fie mica 4-5 cm pe struna, primul carlig (de deasupra plumbului) sa cada pe plumb, iar al doilea carlig sa fie prins cat mai jos posibil, atat cat sa nu se incurce cu primul (spre deosebire de pescuitul de apa dulce unde, la monturile cu plumbul inainte, primul carlig se leaga deasupra plumbului la 20-25 cm si al doilea cu înca pe atâta mai sus).
Cautarea locului:
Inainte de a incepe pescuitul, se observa apa. Se alege locul unde apa este mai deschisa la culoare, se lanseaza si se trage pluta catre zona mai intunecata (daca se observa astfel de zone). In acest caz se cheama ca momeala a ajuns la cap de piatra si se afla în zona in care locuieste, de regula, guvidul.
Initial se cauta gropile, zonele mai adanci intre stanci daca zona nu este cunoascuta, se lanseaza mai la distanta, se potriveste apa astfel incat pluta sa stea inclinata, si apoi se aduce pluta catre mal si se urmaresc locuri unde aceasta se indreapta. Se repeta operatiunea pe o arie cat mai larga pentru a determina cele mai bune locuri.
Dupa ce s-a ales locul in care se va lansa, pentru o mai buna prezentare a momelii aceasta trebuie sa stea pe fundul apei acest lucru se realzeaza lucrand cu pluta , pana ce aceasta sta dreapta.
Daca, dupa ce s-a stabilit zona in care se va pescui, pestele nu musca in maxim 3 min, ceva este în neregula. Ori momeala nu este pe fundul apei si atunci se potriveste inca o data adancimea la pluta, ori locul nu este bun si atunci trebuie schimbat fara ezitare, ori pestele nu mananca. Daca pestele mananca bine (trage imediat sau aproape imediat ce se îndreapta pluta), Este indicat sa se schime locul daca nu mai trage dupa cateva minute sau au fost prinse mai mult de 3-4 kg.

Cobra - bastoanele pentru nadit

Bastoanele de nadit Cobra nu sunt inventia unui pescar. Nu sunt nici macar inventia unui barbat.
Sunt inventia unei britanice, Nina Sansome, care a preluat designul unui instrument de aruncare folosit in jocul de pelota, numit chistera, un soi de cos lung si curbat, cu care mingea e pusa in in joc.
Rolul chisterei este asemanator cu cel al rachetei in tenis, mingea (pelota) fiind sferica, tare ca piatra, avand un diametru de 65 mm si atingand viteze de pana la 250-300km/ora!
Cobrele doamnei Sansome se multumeau cu viteze ceva mai modeste, 130 km/ora la iesirea boiliesului din teava, suficient insa pentru a produce o revolutie pe piata britanica, inlocuind bastoanele de nadit drepte si mai putin performante de pana atunci - despre care se crede ca fusesera create dupa un proiect al lui Rod Hutchinson.
Succesul bastoanelor Cobra a fost atat de mare, incat termenul a intrat in limbajul comun.
De la versiunea Mini, pentru aruncari in margine, la cel mult 40 de metri, pana la ciudata
1. Top Banana MkII, capabila sa atinga 120 de metri cu o bila de 22 mm,
2. de la Queen Cobra, folosita cu boilies de 16 mm ,
3. si pana la Joker-ul care lucreaza si cu boiliesuri de 30 mm, exista cel putin un model pentru fiecare.
Pescarii mai putin experimentati pot incepe cu bastoane usoare, ca Jack sau Ace, iar profesionistii nadirii pot teroriza crapii si pescarii de pe malul opus cu incredibilul Jumbo!
Totusi, vestea cea mai buna ramane alta - Cobrele se raspandesc acum si in Romania, la preturi cu nimic mai mari decat cele de pe piata britanica.

Pescuitul Somnului la Clonc

Metoda veche practicata de veritabili pescari pe tot cursul Dunarii, necesita ustensile simple si multa pricepere, bazandu-se pe sensibilitate la zgomotul specific, infundat al cloncului ce bate apa.
In afara de clonc,un maner usor curbat cu un caus cam cat o moneda de 50 bani in capat, este nevoie de vreo 25 m de sfoara speciala-din nailon impletit,de care se leaga un forfac de 1-1,5 m cu plumb si carligul sau triplul nr.6/0 sau mai mare.
Se pescuieste numai din barca iar plumbul trebuie sa mentina firul pe verticala chiar in curent puternic, deci se poate sa cantareasca 150 g. sau mai mult. Pe fir,la capatul sforii,unii pescari leaga un ciucure rosu ce incita pestii datorita vibratiilor firelor.
In carlig se pune momeala naturala: coropisnita, tipar, buchet de rame. Se poate incerca si cu twistere, mai ales fluo condimentate cu putin miros.
Se pescuieste lasand barca la vale si tinand-o din vaslit in imediata apropiere a locurilor ce promit ceva: maluri abrupte, anafoare, zone cu hatisuri de copaci scufundati, praguri scufundate, regland adancimea apei astfel ca momeala ori naluca sa treaca la 1,5-2 m deasupra fundului.
Iscusinta de a bate apa, incat sunetul sa aduca cu acela al desfacerii unei sticle de vin spumant,de a potrivi adancimea si conduce barca cere timp de experienta.
Zgomotul care il incita il face pe mustatos sa se repeada la momeala apucand-o cu brutalitate. Daca nu reuseste sa-l ridice la suprafata din primele momente si sa-l traga in barca pescarul face o plimbare gratuita cu tractiune pescareasca. Exemplarele de 40-50 kg.nu sunt o raritate dar pentru a le scoate din apa are nevoie de nervi si muschi de otel.

Nadirea Pestilor

Nadirea pestilor este o faza a momirii; prin nadire se urmareste obisnuirea pestilor cu carligul cu momeli si apropierea lor de acesta.
Nadirea pestilor depinde de cultivarea unor deprinderi cat mai naturale de cautare a hranei. Pestii sunt obisnuiti sa-si caute hrana in anumite locuri, care insa se schimba dupa sezon. Daca ii vom nadi in locurile pe care le viziteaza cu regularitate si vom alege ora corespunzatoare, vom obtine rezultate surprinzatoare; vom fi insa dezamagiti daca vom neglija cunostintele despre viata pestilor si despre ape si daca vom incerca sa-i nadim oriunde si oricand. Si asa, desigur, putem obtine anumite succese, dar cu pretul pierderii unui timp pretios si a unei cantitati inutile de nada, cu o nadire facuta insistent la anumite ore invatam pestii sa frecventeze si locuri pe care le parasisera din lipsa de hrana.
Nadirea nu are sens acolo unde stau pescar langa pescar fiecare cu alta momeala, sau care dau prea multa momeala si cand pestii devin "mofturosi", satui si nu mai musca. Nadirea trebuie sa se faca, de regula, cu ceea ce se si prinde in carlig (momeala). De exemplu, daca momeala din carlig este pasta de cartofi, nada va fi alcatuita tot din cartofi. Daca dorim sa pregatim un "vad" nou de pescuit, in prima zi imprastiem nada pe o suprafata mare, a doua zi, pe una mai mica si, in final, doar intr-un anumit loc, potrivit pentru pescuit. In urmatoarele zile este suficienta o nadire moderata si, de regula, doar cu o delimitare mai precisa a zonei unde vom pescui.
Pe apele statatoare momeala doar se arunca in locul ales, dar pe apele curgatoare, unde curentul o duce repede, momeala se pune intr-o punga de plastic cu gauri sau intr-un ciorap gaurit, ancorat cu sfoara. Metoda cu nada in punga de plastic da bune rezultate in special daca pescuim din barca, cand si in locul unde vrem sa pescuim dam drumul la saculetul sau cutiuta perforata umpluta cu nada. Nada se poate compune din cartofi fierti si zdrobiti, pesmet, seminte de oleaginoase crude sau fierte (floarea soarelui, rapita, canepa etc.), substante indulcite cu melasa, esenta de anason, vanilie si alte adaosuri de aroma si gust. Astfel pestele se nadeste atras de masa de culori si arome. Se stie ca pestele are un miros dezvoltat si un sistem de apel necunoscut inca, prin care isi cheama confratii.
Nu este permis sa se momeasca cu sange, carne de abator sau orice alte preparate din carne, ori cu reziduri de la laptarie, din motive sanitare.
Nadirea este ceva rational, dar nu trebuie nici sa se abuzeze de ea, deoarece pestii devin satui. De asemenea, se recomanda sa se mai schimbe reteta de nadire, intrucat pestii devin si mai curiosi cu o noua nada, ea fiind atractiva pentru pesti!

miercuri, 13 aprilie 2011

Temperatura si gradul de oxigenare a apei

In orice ecosistem acvatic, dar cu precadere in cele stagnante, exista o stratificare a maselor de apa in functie de anumiti factori.
Din punct de vedere al patrunderii luminii, in straturile superficiale ale apei are loc o incalzire a acesteia, o intensitate crescuta a fotosintezei si implicit o buna oxigenare a apei. Aceste ape au productivitate primara ridicata si reprezinta mediul cel mai favorabil faunei piscicole.
Solubilitatea oxigenului in apa este insa invers proportionala cu temperatura. Cu cat apa este mai rece cantitatea de oxigen dizolvat este mai mare. Prin urmare in perioada de vara, in apele cu vegetatie excesiva, transparenta scazuta si temperaturi ridicate, se instaleaza un anumit deficit de oxigen, situatie in care pestii se retrag la umbra, in apele mai reci, iar instinctul de hranire este la cote minime. In timpul caldurilor de vara, acest fenomen este maxim in intervalul dintre orele 10 - 17.
Temperatura apei este in continua schimbare, functie de conditiile atmosferice si anotimp. Se stie ca apa se incalzeste relativ repede, dar se raceste mai lent decat uscatul sau aerul. Stim de asemenea ca densitatea si greutatea specifica maxima a apei se inregistreaza la temperatura de 4 gr.C, masele de apa avand aceasta temperatura situandu-se la fundul lacului, de exemp. In zona climatica a tarii noastre, functie de anotimp, apa lacurilor adanci inregistraza doua perioade de stratificare si doua perioade de circulatie verticala (omogenizare).
De mentionat ca in lacurile si baltile de mica adancime, stratificarea termica are loc doar in timpul zilelor calduroase si este de scurta durata deoarece vanturile si noptile racoroase pot determina uniformizarea temperaturilor apei din lac => in 24 de ore poate avea loc intreaga scara a variatiilor termice, care in lacurile adanci are loc in cadrul unui ciclu anual.
Ce semnificatie are acest fenomen pt. pescarul sportiv?
- pestii nerapitori hranindu-se la intensitate maxima la temp. ale apei de aprox. 24 gr.C; zilele in care aceasta temperatura este dominanta, in masa apei, sunt cele mai "prinzatoare" pt. aceasta categorie de pesti.
- pestii rapitori se hranesc cel mai activ la temp. ale apei de 16 - 18 gr.C, temperatura la care miscarea "albiturii" este mult diminuata; astfel se explica "varfurile" de primavara si toamna in cazul pescuitului la rapitori.

marți, 12 aprilie 2011

Pescuitul Scrumbiei Albastre

Traieste pe ambele litoraluri ale Oceanului Atlantic (din emisfera nordica), in marile Baltica, Mediterana, Neagra si Azov.
In tara noastra este prezenta din primavara si pana in toamna pe toata lungimea litoralului.
Pescuitul acestui peste cu undita se face cu taparina si cu petactarul, precum si cu pluta. In cazul taparinei se folosesc carlige mai mari decat la stavrid. La pescuitul cu pluta, se pune ca nada pe carlig hamsie proaspata, linia fiind ca si la stavrid. Pescuitul cu petactarul se face din barca, aruncand carligul cu nada la distanta de barca. Petactarul se confectioneaza astfel: de un fir de nailon de 0,10-0,12 se leaga la capat un singur carlig, pe care se agata ca momeala o hamsie, aruncand apoi montura la o distanta de 10-15 m si lasand sa cada carligul incet spre fundul apei. La capatul celalalt al firului se lasa, la picioare, o rezerva de 6-8 m. Dupa ce scrumbia albastra a muscat momeala, trebuie lasata sa o traga cativa metri, dupa care incepe obosirea, pescarul tragand firul incet spre el, cu peste cu tot. La acest gen de pescuit nu este nevoie de varga, mulineta si pluta. In zona litoralului romanesc, scrumbia albastra musca bine primavara si spre toamna, cand acest peste sta in apele noastre.
Lungimea minima admisa la pescuit: 23 cm.

Raurile si Lacurile Judetului Giurgiu

Raurile care dreneaza teritoriul judetului isi au obarsia in zonele mai inalte. Din aceasta categorie fac parte Argesul cu afluentii sai principali (Dambovita, Sabarul, Neajlovul) si fluviul Dunarea care reprezinta colectorul general.
Reteaua hidrografica este alcatuita din raurile care dreneaza teritoriul judetului, din aceasta categorie facand parte Argesul cu afluentii sai principali (Dambovita, Sabarul, Neajlovul); fluviul Dunarea reprezinta colectorul general si pe o lungime de 72 km desparte judetul de Bulgaria; cel mai important lac este Comana, situat in lunca Neajlovului. Resursele naturale sunt putine si sunt reprezentate de: zacamintele de petrol din partea de nord a judetului, pietrisurile si nisipurile care se extrag din Dunare si din albiile raurilor Arges, Neajlov.
La aceasta se adauga raurile ce apartin retelei hidrografice autohtone: Ilfovul, Calnistea si Pasarea – toate avand numai partial bazinul de receptie pe teritoriul judetului.

luni, 11 aprilie 2011

Pescuitul Vaduvitei

Vaduvita se gaseste in Europa de la Rin si Dunare pana la Ural. Lipseste in apele din peninsulele din sudul Europei, in Romania apare pe tot cursul Dunarii, in baltile de langa fluviu, precum si in toate raurile mai mari de ses, pe cursul lor inferior, in zonele de varsare in Dunare, in unele lacuri litorale si in Razelm.
Se pescuieste cu varga usoara, cu carlig mic (6-12), in functie de momeala folosita (rame, cosasi, viermusi etc.). Uneori se prinde si la lingura mica, cand se pescuieste la stiuca sau clean. Muscatura este slaba, iar carligul se inteapa la cea mai mica semnalare. Uneltele si metodele de pescuit sportiv seamana cu cele folosite la platica.

Momeli pentru Mreana

In apele noastre, mreana creste relativ mare, ajungand pana la 10 kg greutate, lungimea obijnuita este de 35 - 60 cm, iar greutatea medie de la 1 - 2 kg.
In general, acest peste are pofta de mancare si consuma cu precadere animale de fund: insecte acvatice si larvele lor, vermi, moluste etc.
Toate acestea s-au dovedit a fi momeli bune, insa lista lor trebui completata cu urmatoarele: vermisori, rame rosii, cascaval fermentat cu branza topita, cuburi de svaiter, branza amestecata cu mamaliga, lipitori, racusori, carne fiarta taiata bucati, sange inchegat si multe alte momeli combinate dupa fantezia pescarului.
Deoarece mreana este un peste de fund, momeala trebuie sa ajunga pana acolo, ramele se infing pe carlige nr. 6 - 8, iar momelile mai mici pe carlige nr. 10 – 12.

Montura pentru Crap

Va prezentam una dintre monturile pentru boiliesuri scufundatoare si anume montura rigida cu Amnesia. Dupa cum ii si spune numele monturii, materialul de forfac este Amnesia, un fir fara memorie conceput pentru pescuitul marin de către firma Sunset si care a fost preluat de catre pescarii de crap, impunandu-se in scurt timp ca fiind cel mai bun material pentru monturile rigide.
Carligele indicate pentru acest tip de montura sunt cele produse de Gamakatsu (modelele Super Snag si Specialist) si cele produse de Korda (modelul Longshank X. Neaparat modelul Longshank X, deoarece spre deosebire de fratele lui Longshank este mai greu si imbunatateste efectul de balama al monturii.

Solunar Aprilie 2011

Solunar 2011 - click aici

Pescuitul Bibanului la Musca Artificiala

Bibanul reprezinta una dintre multiplele alternative pe care le are muscarul de la noi. Apele de munte se deschid numai in mai? Nu conteaza, biban la musca se poate prinde inca din martie. O partida de pescuit cu musca la biban, chiar daca nu este la fel de productiva ca o partida de vobler, poate fi un bun exercitiu de re-familiarizare cu lansarile caracteristice muscaritului inainte de deschiderea la munte. Pe de alta parte, este si un pescuit spectaculos, deoarece atacul bibanului este destul de dur, si nu de putine ori ai impresia ca ai prins ditamai balaurul, cand de fapt ai la carlig un bibanas de o palma.
Unde sa pescuim? Daca vrem un biban mare la vobler, dam pe langa pereti verticali si diferite structuri submerse, gropane etc. In cazul pescuitului cu musca, vom cauta cauta cozile de lac, unde putem sa intram cu o pereche de cizme-sold. Daca avem barca, putem sa acoperim o mai mare parte de apa. Cand ajungem pe apa respectiva, in primul rand trebuie sa ne uitam dupa pestisori, daca acestia sar la suprafata, ca niste mici explozii, atunci e semn sigur ca acolo are loc o vanatoare de biban.
Ustensilele pentru pescuitul bibanului la musca sunt din clasa #5-6. Vom folosi o lanseta lunga, de cca. 2.7 m sau chiar mai mult, cu mulineta corespunzatoare si un fir WF #5, de preferinta scufundator. Daca nu, merge si cu unul de tip plutitor. Forfacul conic este bine sa fie mai lung, de cca 2.5-3.5 m, in functie de apa respectiva. Pe lacuri se foloseste un forfac mai lung decat pe celelalte ape, deoarece apa e mai linistita si pestii pot vedea snurul mai usor, speriindu-se astfel. Si mai ales in cazul bibanului, se stie, odata speriat, isi schimba locul de vanatoare si pierdem ceva timp pana dam din nou de el.

Raurile si Lacurile Judetului Alba

Reteaua hidrografica alcatuita din: cursul mijlociu al Muresului care colecteaza pe malul drept: Ariesul, Aiud, Geoagiu, Valea Teiului, Valea Galzii, Cricaul, Ampoiul, Vintul etc. iar pe malul stang: Tarnava (Mare si Mica), Galda, Secasul, Sebeşul, Pianul, Cugirul etc. In zona Muntilor Apuseni mai important este raul Aries cu afluentii Ariesul Mare si Mic.
Balti si locuri de pescuit:
- Daia 1 si 2 Localitate: Sebes - Alba.
- Jidvei Localitate: Jidvei.
- Lancram Localitate: Alba Iulia .
- Sancel Localitate: Sancel.
- Vintu De Jos Vintu De Jos.

duminică, 10 aprilie 2011

Beldita

Cunoaste o larga raspandire pe intreg continental european. In Romania, populeaza toate raurile mari (Olt, Mures, Prut, Siret, Bistrita, Somes, Crisuri, Timis, Bega, Jiu, Tarnave, Cerna), precum si multe lacuri si helesteie in zona de deal si de campie a podisului Transilvaniei.
Traieste in carduri, in ape limpezi, puternic oxigenate, mai reci si cu adancimi medii, incepand cu zona pastravului si pana la cea a scobarului si a mrenei, in imediata apropiere a albiei acoperite cu pietre si/sau nisip. Are corpul alungit si comprimat lateral, acoperit cu solzi mici, putand atinge o lungime maxima de 15cm si o greutate de 35g (majoritatea exemplarelor masoara 5-8cm si cantaresc 8-10g).
Capul mic, gura oblica, orientata-n sus, ochii mari (colorati deasupra in cafeniu, in partea inferioara in argintiu, iar mijlocul in galben) sunt caracteristice pestilor care se hranesc la suprafata sau in starturile superioare ale apei.
In perioada de reproducere migreaza spre locurile putin adanci, cu apa mai calda
Corpul pestelui este brazdat de doua dungi de culoare verde-albastruie, al caror colorit devine mai intens in perioada reproducerii. Inotatoarele dorsale, caudala si pectoralele sunt gri-verzui, cu contur negricios, restul fiind galbui sau portocalii. Abdomenul este rosiatic- portocaliu. Spatele pestelui este verde-oliv sau verde-albastrui cu reflexe metalice. Lateralele si abdomenul sunt alb-argintii cu nuante de verde. Linia laterala este marginita de o multitudine de puncte negre. Este un peste rapid si vioi, asemeni obletelui. Se hraneste cu rame, viermusi, larve ale diferitelor insecte.
Reproducerea are loc in perioada iunie-iulie, cand femelele lipesc icrele de pietre.
Este folosita ca momeala vie in pescuirea rapitorilor : clean, avat, biban, salau.

sâmbătă, 9 aprilie 2011

Lacul Tancabesti 1

Lacul Tancabesti 1 este lacul cu exemplare “record” de crap, somn si rapitori. Record lac: crap 24 kg si somn 60kg. Se afla in localitatea Tancabesti din judetul Ilfov la 30km de Bucuresti.
Specii de pesti intalnite: avat, biban, caras, clean, crap, cteno, novac, oblete, platica, rosioara, salau, somn, stiuca. Taxa este de 200lei. Detalii telefon 0726037389. Se poate pescui si noaptea.
Regulament:
• maxim 4 lansete
• fara inaintasi textil din 1 Ian 2010
• un singur ac , plumb pierdut
• saltea de primire, minciog ecologic
• minim 3 saci pentru peste (ecologici)
• vesta salvare daca se foloseste barca
• retinere crap sub 4 kg si eliberare in Tancabesti 2
• taxa este de 300 Ron/24 h(ponton inclus) si 200 Ron/12 h (fara ponton)
• pentru insotitori taxa este de 20 Ron / persoana.
• se poate rezerva locul de pescuit contra sumei de 10 Ron.
Cale acces. Pe drumul Bucuresti-Ploiesti la intrarea dupa podul din comuna Tancabesti se face un drum spre stanga care duce la lac.

Boilies - retete si mod de preparare - partea 6

11. Reteta Boilies

lapte praf ..................200g
faina peste ................200g
caseinat de sodiu.......200g
faina de porumb macinata fin........200g
gluten de grau............100g
pesmet fin...............100g
Mod de preparare:
Intr-un castron mare se sparg 6 oua si se bat bine. Se adauga 6-10 ml de aroma si colorantul impreuna cu 2
lingurite de ulei de floarea soarelui. Celelalte ingrediente se adauga amestecand permanent pana se obtine o pasta, care nu trebuie sa se lipeasca de maini.
Se pregateste un recipient mare in care punem apa, iar in momentul fierberii punem bilele. Cele care se ridica la suprafata sunt fierte. Le scoatem cu o strecuratoare si le cufundam in alt vas umplut cu apa rece,apoi le punem la zvantat. Dupa preparare se pastreaza in congelator.

12. Reteta Boilies

1 kg mix la alegere(SBS)-de obicei folosesc mix pe baza de faina de peste sau pe baza de carne
20 ml aroma la alegere (SBS,Nutrabaits,etc)-de obicei folosesc aroma de fructe
25 ml Atract de la SBS-de obicei acelasi cu felul mixului.
10-15 g betaina HCl (SBS)
3 ml indulcitor Sweet Cajouser de la Nutrabaits
40 ml Nutramino de la Nutrabaits
Mai merge adaugat un ulei de peste(eu prefer somon),Robin Red sau GLM extract. In final adaugam oua si gata boiliesurile.

Balta Moara Vlasiei 2

Balta Moara Vlasiei 2 are circa 22 de ha, adancimi intre 3 si 4.5 metri si cam 35 de tone de crap! Crapii sunt majoritatea intre 4 si 9 kg, dar exista si numeroase exemplare de peste 10 kg, recordul in 2007 fiind de 17 kg. In lac se mai gasesc si somni uriasi, stiuci ca in delta , iar ctenul este mereu pregatit pentru un drill pe cinste. Se pescuieste numai pe un mal, unde posibilitatiiile de campare sunt extraordinare, iar curatenia pe balta este perfecta. Latimea baltii este intre 100 si 400 de metri.
Pescuitul incepe la ora 06,00 si se termina la ora 18,00. Este strict interzis sa puna pestele in acelas juvelnic 2 sau mai multi pescari. Este strict interzis pescuitul la BOMBA. Pescarul poate sa pescuiasca cu maxim 4 scule (lansete sau undite) obligatoriu dotate cu 1 (un) singur carlig si plumb sau momitor pierdut. Pescarii vor trebui sa fie dotati cu saltea de primire si spray dezinfectant (cei care nu au asa ceva, pot cere de la paznicul care incaseaza taxa).
Specii de pesti intalnite: caras, crap, rosioara, salau, somn, stiuca. Taxa pentru balta este 100lei. Detalii telefon: 0728908400.
Cale de acces:
Bucuresti –Otopeni, la Balotesti se face dreapta – Caciulati – Moara Vlasiei – la statuie se face la stanga – drumul duce direct pe balta.
Bucuresti – Colentina – de la D-na Ghica – str. 7 Noiembrie – Stefanesti (se trece Linia de Centura) com. Dascalu in centru se face la stinga spre Moara Vlasiei – se trece peste calea ferata si la urmatoarea intersectie (in centru) tot inainte pe un drum de piatra ce va duce direct pe malul baltii.

Prastia pentru Nadit

Un accensoriu folosit de pescari foarte mult pentru ca usureaza actiunea de nadire este prastia (sau catapulta).
Prastia a devenit indispensabila in mai multe stiluri de pescuit ca de exempalu: rubesiana, sheffield, feeder etc.
Avantajele folosirii prastiei pentru nadit sunt: - asigura o nadire precisa la distante mai mari de 10 m de mal; - posibilitatea lansarii unor nade usoare cum sunt viermisorii, boilles, boabele de cereale etc, la distanta.
Acestea se gasesc pe piata in multe variante folosite pentru diferite tipuri de nadirii. In functie de distanta la care se lanseaza nada, deosebim prastii care arunca la 10 - 15 m si se folosesc in pescuitul al fix si rubesiana, prastii folosite pentru a nadii al o distanta intre 15 - 40 m si se preteaza la tehnici ca sheffield si bolognaise, prestii care lanseaza mai mult de 40 m folosite pentru a lansa buletele destinate pescuitului pe fundul apei, la crap sau alti pesti. Astfle vom alege o prastie in functie de distanta la care dorim sa nadim si de natura nadei. Pentru a cumpara o prastie de calitate trebuie sa avem in vedere unele caracteristici ale acesteia si anume cosuletul in care se pune nada trebuie sa fie dintr-un material textil subtire si rezistent asemanator vinilinului. In comert se gasesc si prasti cu cosuletul de nadire confectionat din plastic special pentru un anume tip de nada. Cauciucul prastiilor trebuie sa fie rotund si gol in interior, acesta avand o durata lunga de utilizare daca este intretinut corespunzator. Dupa operatia de nadire, prastia se spala si se pune la adapost de razele soarelui, evitand coacerea cauciucului care duce la "moartea" pratiei. In concluzie acest mijloc de nadire poate fi folosit cu succes de cai care nu au barca pentru a putea nadii sau in lacurile in care intrarea cu barca este interzisa. Dupa sondarea apei, se alege distanta la care dorim lansam, si incercam sa lansam mai departe decat locul nadit apoi vom aduce montura in locul nadit.