Daca invatati cum sa recuperati
momeala in asa fel incat sa creati o miscare cat mai naturala a
pestisorului in apa, va puteti situa intr-o pozitie foarte avantajoasa
pentru a captura stiuca si salau indiferent de locuri, lacuri, rauri,
canale si drenuri. Este o tehnica irezistibila, folosita de pescari pentru a captura pestii rapitori, tehnica ce ofera rezultate foarte bune.
Multi
pescari, poate din comoditate, pun pestisorul in carlig, fac o lansare,
asteapta ca momeala sa se aseze pe fundul apei apoi asteapta ore in sir
sa obtina un atac din partea stiucii. Dar in timp ce momeala sta pe
fundul apei, este posibil, ca o stiuca de dimensiuni impresionante sa se
invarta in jurul ei fugarind o babusca sau alt peste apetisant. Asa ca
aceasta este o ocazie de neiertat.
Prin urmare tot ce aveti nevoie
este un pestisor maricel, corpolent si o montura cu doua ancore,
proportionala cu pestisorul pe care o sa il folositi. Pentru a fixa
pestisorul in carlige, trebuie sa infigeti prima ancora in buza de jos
si cea de sus a pestelui, in asa fel ca atunci cand recuperati sa nu ii
rupeti gura, si a doua ancora o infigeti in lateralul pestelui in
dreptul aripioarei dorsale, cat mai adanc posibil pentru o fixare cat
mai buna (vezi imaginea). Trebuie sa tineti cont ca de cele mai multe
ori stiuca urmareste pestele si ataca din spatele lui.
De asemenea aceasta modalitate de prindere a carligului va ajuta la scufundarea
pestelui atunci cand nu mulinati si apoi la recuperare va da impresia
unui peste ranit. Prin urmare dupa lansare, lasati pestele sa ajunga pe
fundul apei apoi alternati momentele de recuperare brusca ( ca un impuls
scurt) cu momente de pauza in care pestele va cobora incet pe fundul
apei. Aceast comportament al momelii din carlig este imposibil sa lase
stiuca indiferenta.
Ca momeala este indicat sa folositi
obleti, babusca si albitura in general, proaspata asta pentru a fi cat
mai maleabila, atat pentru fixarea carligelor cat si pentru a avea o
miscare cat mai naturala in apa. Nu este indicat sa puneti in carlig
pesti de dimensiuni foarte mari, este indicat ca stiuca sa se agate in
ambele carlige, prin urmare ar trebui sa inghita toata momeala pentru
acest lucru.