marți, 3 octombrie 2017

Tehnica "Dinti de Fierastrau" in Pescuitul Bibanului

Tehnica recuperarii monturii este urmatoarea: lasam sa cada plumbul pe fund, aducem varful lansetei din plumb, cam 30 - 40 de cm, bratul ramand fix, dupa il coboram la orizontala fara sa ne oprim din mulinat. vom continua aceasta miscare a monturii in dinti de fierastrau, mulinand din ce in ce mai repede pana ridicam primul carlig la suprafata, dupa care vom continua miscarea in dinti de fierastrau tinand montura pe oglinda apei. Vom da impresia unor pestisori speriati, atatand astfel lacomia bibanului. In locul twisterelor putem folosii bucati mici de tabla de marimea unghiei, de culoare rosie, prinse deasupra paletei carligului, introducand firul printr-o gaura (in special in zonele unde agatam si pierdem monturile).
Sursa: revista Pescar Modern, nr. 47 din 2001, Sorin Creteanu.

Cascaval - Momeala

Cascavalul - momeala este folosita la pescuitul mrenei sau a crapului. Pentru a pescui cu cascaval trebuie sa il taiati bucatele mici la dimensiunea dorita dupa care il puteti agata pe carlig. Cascavalul folosit la pescuit il puteti cumpara de la orice magazin de profil sau il puteti face chiar voi acasa. Se pare ca cascavalul facut acasa este mai preferat de pesti decat cel gata cumparat. Am sa va prezint cateva metode de a face cascavalul chiar acasa la voi.

1. Reteta cascaval momeala
Se fierb doi litri de lapte in care se adauga doua kilograme de branza de vaci si se amesteca pana se ridica zerul la suprafata.
Se scurge bine intr-un tifon apoi se pune iar pe foc impreuna cu un pachet de margarina, doua oua batute si ceva sare.
Se fierbe pana se omogenizeaza, iar la final se adauga o lingurita de bicarbonat, apoi se rastoara cascavalul intr-un recipient uns cu unt sa se raceasca.

2. Reteta cascaval momeala
1 kg branza vaca, 2-3 linguri branza oaie (optional), 1-1 1/2 l lapte, 1 pachet margarina/unt (250 g), 2 oua, 1 lg sare, 1 vf cutit bicarbonat.
Branza de vaci faramitata se "scapa" in lapte clocotit. Se va alege rapid branza de zar si imediat (daca o lasi pe foc se reamesteca) se pune la scurs (intr-un tifon dublu). Se lasa la scurs cam 12h (peste noapte).
Branza astfel obtinuta (este foarte tare) se da prin razatoarea mica. Impreuna cu branza de oaie, 2 oua batute, margarina taiata bucati, sare si bicarbonat sodiu se pun la foc potrivit si se amesteca incontinuu, pana cand amestecul devine o pasta cleioasa (rabdare sa devina cu adevarat cleios, nu luati de pe foc imediat ce par a se fi amestecat, chiar daca se prinde de cratita). Pasta se rastoarna intr-un castron (o forma oarecare) unsa cu unt sau cu ulei (se va desprinde mai usor). se lasa la racit, apoi se rastorna din forma.

3. Reteta cascaval momeala
1 kg branza de vaci , 2 oua batute bine , 1 litru lapte fiert (fierbinte) , 1 lingurita amoniac , 1 pachet margarina (250 g) , 1 felie branza de oi sarata
Se pune laptele clocotit peste branza de vaci si se lasa 15 minute, apoi se scurge, se amesteca cu branza de oi rasa, amoniac, sare si ouale batute. Totul se pune peste margarina topita, se pun la foc si se amesteca continu sa nu se prinda.
Se toarna intro cratita in care s-a pus un celofan uns si se lasa la rece.

Omida - Momeala

Omida este una dintre momelile mai rar folosite si totusi cu efect la pescuitul pastravului, bibanului, cleanului. O gasim pe frunzele copacilor fiind considerata o insecta daunatoare. In acest grup de daunatori se inscriu: omida paroasa a dudului, nalbarul (fluturele alb) si fluturele auriu. Omida paroasa a dudului: ataca pe langa mar, par, dud si alte specii cum sunt ciresul, visinul, prunul, nucul si vita de vie. Ouale depuse pe partea inferioara a frunzelor, suni acoperite cu perisori albi.
Larvele se hranesc cu frunze si isi formeaza cuiburi mici din 2-3 frunze, prinse cu fire de matase. Frunzele atacate se ingalbenesc, devin apoi brune si se usuca. in ultima faza, omizile rod frunzele in intregime, lasand numai nervurile mai groase. Frunzele atacate sunt infasurate laolalta, cu fire de matase, formandu-se cuiburi mari. Cand atacul acestui daunator este foarte puternic, toata coroana pomului isi pierde frunzele. Omizile pot roade coaja fructelor.
Nalbarul produce, de asemenea, pierderea frunzelor pomilor fructiferi. Larva acestui daunator ierneaza in cuiburi formale din frunze legate cu fire de matase si agatate de ramurile pomilor. Primavara, rod mugurii si apoi frunzele pe fata inferioara a frunzelor.

Nada pentru Pescuitul Crapului

Ingrediente:
  • Benzar Mix Turbo Carp Betaina 1kg
  • Benzar Mix Turbo Carp Competition 1kg
  • Benzar Mix Turbo Carp Method Feeder 1kg
  • TTX 800 gr
  • Aditiv Lichid Benzar Mix Baza-Crap 1 flacon
Mod de preparare: 
Pentru a realiza aceasta nada avem nevoie de 2 vase. In unul punem ttx-ul, aditivul baza-crap impreuna cu 1kg de apa si lasam sa traga, iar in al doilea amestecam bine de tot restul componentelor. Dupa ce ttx-ul s-a umectat corespunzator si a ajuns la consistenta unui terci moale, se va pune putin cate putin peste restul nadei din al doilea vas, pana ajungem la consistenta dorita. Poate fi folosita atat la nadirea cu bulgari cat si pe naditor. 
Sursa: www.pescar.urldocs.com 

Mici secrete in Pescuitul Stiucii.

Stiuca este unul dintre cei mai "smecheri" pesti pentru ca se stie ca este capabila de orice smecherie pentru a prinde prada sa si apoi daca a muscat momeala, sa scape din prinsoarea pescarului. Stiuca nu este un peste foarte puternic si viguros, dar pentru a suplinii aceste lipsuri compenseaza cu o tenacitate iesita din comun.
Dupa ce a muscat momeala cauta sa se ascunda cat mai repede in stuful si vegetatia care se gaseste in apropiere.
Numai cu o lanseta puternica si frana reglata astfel incat sa cedeze doar la solicitari ce se apropie de limita rezistentei firului.
Lanseta va fi indreptata intotdeauna in directia opusa celei in care trage stiuca.
Surprinsa de forta cu care este trasa, stiuca ramane nemiscata, lasandu-se purtata prin apa parca fara vlaga dar in acest timp ea isi aduna fortele pentru a riposta.
Scufundarile bruste, schimbarile de directie, deplasarile fulgeratoare,direct spre pescar,caruia ii piere elanul crezand ca sa dus vazand firul slabit, saritul deasupra apei scuturandu-si capul pentru a scapa din carlig fac parte din tehnica de lupta a stiucii.
Pericolul maxim, in cazul stiucii, este slabirea firului si saltul in aer. Sunt de folosit strune nu prea scurte, din cauza ca prin rostogolirea firul poate sa ajunga in gura si inevitabil se va rupe. Pescarul intotdeauna trebuie sa tine firul cat mai intins pentru ca pana la mal  stiuca sa oboseasca si sa intre singura in minciog.
Pescarii care indragesc stiuca, si nu sunt putini, spun ca pescuitul la stiuca este fara egal pentru ca ofera senzatii unice. Sigur ca secretele in pescuitul stiucii sunt multe si mult mai complexe.

Nada pentru Pescuitul la Platica.

Ingrediente:
  • TTX 700 gr
  • Nada Sensas Carp Fine Monture 2 kg
  • Nada Maros XXL Platica (dever) 1 kg
  • Aditiv Sensas Bremes 250 ml
  • Nada Sensas Super Epiceine 350 gr
  • Argila umeda Benzar mix 1 kg
Mod de preparare:
Peste ttx adaugati flaconul de aditiv lichid si completati cu cca 1l de apa. Dupa circa 20 de minute adaugati treptat ttx-ul umectat peste nada pana reusiti sa-l inglobati pe tot in nada. In continuare sitati amestecul rezultat si adaugati pamantul umezit. In cazul in care doriti sa pescuiti pe ape adanci sau pe rauri, nada se mai poate umecta cu apa pentru a deveni mai colanta. Mai puteti adauga in nada rame tocate, seminte marunte fierte si viermi opariti pudrati cu aditiv Sensas Super Bremix, pentru a o face mai atractiva. 
Sursa: www.pescar.urldocs.com