Capturarea prin metode sportive a oricarui peste mai “rasarit” are povestea lui si daca e ca pestele sa ajunga in tigaie, ar fi pacat sa nu pastram capatana, dovada graitoare a ispravii noastre, chiar si dupa ani de zile. Cum putem face acest lucru? Desigur, folosin fel de fel de substante chimice si procedee minutioase. Insa eu va prezint o metoda simpla, care nu foloseste nici macar sare de bucatarie si este accesibila oricarui pescar, cu un minim de efort.
Urmatoarea metoda este în special pentru trofeele de stiuca dar se poate folosi si pt salau sau alti rapitori sau alt peste. Procedura pentru obtinerea unui trofeu ar fi urmatoarea:
• Se taie capul pestelui.
• Cu un clestisor cu care se taie sarma, se indeparteaza branhiile. ATENTIE, sa nu se ciupeasca pielea, pentru ca aceasta fuge pe ciupitura si se sfasie.
Se curata si restul de coloana precum si carnea din zona cefei. Cu o croseta se poate incerca scoaterea creierului.
• Daca s-au cumparat ochi speciali pentru trofee atunci trebuie sa se scoata cei ai pestelui cu un cutter. Daca nu, atunci nu se vor pune ochi de papusa, pentru ca arata groaznic.
• Mai este nevoie de doua bete de grosimea unui creion, lungi cam de 20 cm.
- Primul se fixeaza cu pornire de pe limba si stop in cerul gurii. Lungimea batului este in functie de marimea capului pestelui. Batul trebuie sa intre fortat, dar nu exagerat de tare, cat sa se deschida branhiile ca un evantai.
- Al doilea se pune între buza de jos si cea de sus, cat sa nu pice primul bat.
• Se aseaza capul pe o suprafata plana, în forma pe care trebuie sa o aiba la sfarsit. Se aranjeaza in asa fel incat branhiile sa fie deschise si simetrice. Este nevoie de sare (cam 2-3 kg), cu care se acopera capul, in intregime sau cel macar sa ajunga peste tot (sarea se poate pastra pentru alt peste ferita de umezeala).
• Dupa cel putin 4 saptamani, se spala bine trofeul o data pe zi, timpde o saptamana. Nu este o problema ca se inmoaie. Se va intari la loc in 15 minute.
• Se pun ochii speciali, daca exista. Dupa o saptamana, trofeul se poate lacui cu un lac incolor (cel mai incolor) pentru a-i pastra culoarea naturala.
• Se taie capul pestelui.
• Cu un clestisor cu care se taie sarma, se indeparteaza branhiile. ATENTIE, sa nu se ciupeasca pielea, pentru ca aceasta fuge pe ciupitura si se sfasie.
Se curata si restul de coloana precum si carnea din zona cefei. Cu o croseta se poate incerca scoaterea creierului.
• Daca s-au cumparat ochi speciali pentru trofee atunci trebuie sa se scoata cei ai pestelui cu un cutter. Daca nu, atunci nu se vor pune ochi de papusa, pentru ca arata groaznic.
• Mai este nevoie de doua bete de grosimea unui creion, lungi cam de 20 cm.
- Primul se fixeaza cu pornire de pe limba si stop in cerul gurii. Lungimea batului este in functie de marimea capului pestelui. Batul trebuie sa intre fortat, dar nu exagerat de tare, cat sa se deschida branhiile ca un evantai.
- Al doilea se pune între buza de jos si cea de sus, cat sa nu pice primul bat.
• Se aseaza capul pe o suprafata plana, în forma pe care trebuie sa o aiba la sfarsit. Se aranjeaza in asa fel incat branhiile sa fie deschise si simetrice. Este nevoie de sare (cam 2-3 kg), cu care se acopera capul, in intregime sau cel macar sa ajunga peste tot (sarea se poate pastra pentru alt peste ferita de umezeala).
• Dupa cel putin 4 saptamani, se spala bine trofeul o data pe zi, timpde o saptamana. Nu este o problema ca se inmoaie. Se va intari la loc in 15 minute.
• Se pun ochii speciali, daca exista. Dupa o saptamana, trofeul se poate lacui cu un lac incolor (cel mai incolor) pentru a-i pastra culoarea naturala.
De unde pot cumpara ochi pentru un trofeu?
RăspundețiȘtergere