vineri, 27 ianuarie 2012

Oceanul Indian

Oceanul Indian este al treilea ocean ca marime din lume. Acopera aproximativ 20% din suprafata oceanica a Pamantului, are o suprafata de 73.556.000 km² iar volumul oceanului este estimat la 292.131.000 km³.
Este marginit in nord de subcontinentul Indian, in vest de Peninsula Arabica si Africa, in est de Malaezia, Insulele Sunda si de Australia si in sud de Oceanul Antarctic. Cel mai mare fluviu care se varsa in Oceanul Indian este fluviul african Zambezi.
Pe fundul Oceanului Indian se afla dorsala subacvatica central-indiana cu o directie nord-sud, praguri si gropi de diverse adancimi. Intre aceste gropi se numara Groapa Sunda cu o adancime maxima de 7455 m si Groapa Diamantelor cu o adancime maxima de 8047 m, aceasta fiind adancimea maxima a Oceanului Indian.
Marile si golfurile ce apartin de acest ocean sunt: Marea Andaman, Marea Arabiei, Golful Bengal, Marele Golf Australian, Golful Aden, Golful Oman, Stramtoarea Mozambicului, Golful Persic, Marea Rosie si Stramtoarea Malakka.
Oceanul este bantuit de cutremure ca de exemplu mai recent la data de 26 decembrie 2004 a avut loc un cutremur cu intensitatea de 9,2 pe scara Richter, avand epicentrul in apropiere de insula Sumatra cu coordonatele 3°33' Lat.N/95°8' Long.E.
Acest cutremur submarin a declansat valuri uriase cu o viteza de 500 km/h numite Tsunami, producand in Indonezia, Tailanda, India si Sri Lanka un numar de peste 300.000 de victime omenesti. Sursa: ro.wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu