Porumbul
nou, cu lapte sau porumbul fiert si conservat cu aroma de vanilie,
anason etc. este o momeala foarte frecvent utilizata la pescuitul
carasului, la platica sau pentru alte specii de pesti pasnici, fiind
nelipsit la pescuitul crapului. Conform statisticilor, porumbul
reprezinta cea mai eficienta momeala si nada pentru pescuitul crapului
fiind la indemina oricui si la pret foarte scazut. Exista mai multe
moduri de fixare a boabelor de porumb in ac, cea mai eficienta fiind cea
numita "la fir de par".
Porumbul folosit ca momeala se poate folosi
ca atare, uscat sau inmuiat in apa cu 48 de ore inainte de partida de
pescuit. Trebuie remarcat ca acest tip de momeala nu da rezultate bune
decat in cazul crapilor mari, care detin o dentitie solida. In cazul
exemplarelor mai mici de crap, porumbul uscat nu este recomandat,
preferandu-se mamaliga, porumbul crud (de lapte) sau porumbul
fiert/conservat. Conservele de porumb special pentru pescuit sunt insa
relativ scumpe. Acestea pot avea arome de anason (cu cele mai bune
rezultate), de miere, de scoica, de vanilie, de ciocolata etc. La nevoie
se pot folosi conservele de porumb comestibile. Acestea contin diverse
arome, conservant ... si par a suplini cu succes conservele speciale
pentru pescuit.
Iata
in continuare si cateva retete verificate, cu ajutorul carora ne putem
constitui singuri rezervele necesare de porumb pentru pescuit:
1. Porumb
de lapte - acesta se poate procura incepand cu sfarsitul lunii iulie,
pana la inceputul lunii septembrie. In aceasta perioada putem folosi
porumb proaspat cu rezultatele cele mai bune. Dupa caz, boabele se pot
lasa 24-48 de ore in apa cu diverse arome (anason, miere, vanilie) dupa
care se pot folosi direct;
2.
Porumb congelat - este cea mai la indemana metoda de conservare a
porumbului de la un an la altul. In acest caz se curata porumbul
proaspat, crud, fara sa spargem boaba, dupa care acesta se pune in mai
multe pungi mai mici (portii care ajung pentru o partida de pescuit) si
se congeleaza.
Pe tot parcursul anului boabele se pot folosi cu rezultate deosebit de
bune. Observatie: boabele decongelate nu mai pot fi recongelate a doua
oara pentru ca se strica; deci, vom avea grija sa luam la noi doar
cantitatea de porumb de care avem nevoie intr-o partida de pescuit, cu
toleranta de rigoare.
3.
Porumb conservat - se curata porumbul crud (de lapte) fara sa-i spargem
boaba si se pune in borcane de 200-250 g, dupa care punem apa pana
acoperim porumbul complet. In functie de preferinte se adauga si arome:
miere, vanilie, boabe de anason (20-30 boabe) etc. Dupa aceea se
capsuleaza borcanele cu capace. Cel mai bine este sa folosim borcanele
cu capace pe filet. Borcanele se pun intr-un vas cu apa (un fel de
cratita mai mare, joasa) si punem apa pana le acoperim in proportie de
75-80 % ; apoi le punem sa fiarba la foc moderat. In timpul fierberii
vom acoperi borcanele cu o carpa umeda pentru a le mentine in aburi fierbinti. Procesul de fierbere dureaza cam 60-90 min (valorile mici pentru porumb foarte crud).
4.
Porumb fiert si conservat - daca am pierdut ocazia sa ne facem conserve
cand inca se gasea porumbul crud nu ne ramane decat sa fierbem porumbul
uscat intr-o oala sub presiune timp de cca. 40 -60 min. la foc normal,
dupa care folosim tehnologia descrisa la punctul 3.
Utilizand
metodele descrise mai sus vom fi siguri ca pe tot timpul anului vom avea
propriile noastre rezerve de porumb pentru nada sau momeala, la costuri
rezonabile. Retetele sunt verificate, cu precizarea ca timpii de
fierbere la pct. 4) pot fi usor diferiti in functie si de soiul de
porumb disponibil, de gradul sau de uscare.
Da , o idee buna , dar sa si fie si buna !
RăspundețiȘtergere